Duurdere kaartjes Nederlandse Opera

De Nederlandse Opera verhoogt in het komende seizoen de prijzen van de meeste losse kaarten en breidt het aantal rangen uit van vier tot zeven. De prijzen voor de eerste rang gaan van 70 naar 80 euro, voor premières naar 85 euro. De prijzen voor de nieuwe zevende rang liggen echter lager dan bij de voormalige vierde rang: 20 in plaats van 25 euro, met een kortingspas 15 euro. De opera komt ook met een abonnement met twee voorstellingen voor mensen die nog nooit een abonnement hebben gehad.

Ingo Metzmacher, vanaf september 2005 de nieuwe chef-dirigent van de Nederlandse Opera, leidt in januari volgend jaar in Amsterdam al voorstellingen van Korngolds Die tote Stadt, waarbij hij het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeert. De productie van Willy Decker komt tot stand in samenwerking met de Salzburger Festspiele, de Weense Staatsopera en het Teatre del Liceu in Barcelona.

Nieuwe producties worden gegeven van Mefistofele van Boito, Lucio Silla van Mozart, La Norma van Bellini met Nelly Miricioiu in de titelrol en De liefde voor de drie sinaasappelen van Prokofjev. De nieuwe productie van de McGonagall-Lieder en Rage d'amours van Rob Zuidam gaat in samenwerking met het Holland Festival. Rage d'amours, eerder uitgevoerd in de VS, is een opera van een uur over de liefde van Johanna de Waanzinnige voor de jong gestorven Filips de Schone, door Johanna 46 jaar overleefd.

Van Wagners Der Ring des Nibelungen, die in 2006 compleet wordt uitgevoerd, worden Das Rheingold, Siegfried en Götterdämmerung uitgevoerd. Verder zijn er reprises van Rigoletto van Verdi en Tea van Tan Dun.