Dirigent Hans Vonk woedend op MCO

Hans Vonk, al geruime tijd ziek maar officieel nog steeds chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest, is woedend op het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), dat zijn orkest eventueel zou willen opheffen. In een brief aan het curatorium van het MCO klaagt Vonk dat hij door het MCO niet is betrokken bij overleg over het orkest. ,,Misschien dachten de heren dat mijn verblijf in een rolstoel ook mijn hersenactiviteit buiten werking heeft gesteld. Dit is echter niet het geval.'' Vonk keert zich krachtig tegen opheffing van het Radio Symfonie Orkest: ,,Er wordt een moord gepleegd op een van de beste symfonieorkesten van Nederland. Ik heb 38 jaar doorgebracht in de nationale en internationale muziekjungle. Zelfs tijdens mijn vijfjarig verblijf in de voormalige DDR heb ik nooit een dergelijke bruuske schoffering van mijn autoriteit meegemaakt.'' Als er moet worden bezuinigd, kan dat volgens Vonk beter door het Radio Symfonie Orkest met een ander orkest te laten fuseren. ,,Fuseren is altijd beter dan slachten.''

Deze week moet in Hilversum na een uitstel van twee weken een definitieve beslissing vallen over de bezuinigingen op het MCO. Staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur) wil dat het budget van het MCO met 5,5 tot 7,5 miljoen wordt gekort. De omroepen en Radio 4 willen het Radio Symfonie Orkest laten fuseren met het Radio Kamerorkest, in combinatie met een afvloeiing van ongeveer 40 arbeidsplaatsen.

Het MCO verzet zich daartegen, omdat de spelkwaliteit dan achteruitgaat.