Buenos Aires akkoord met IMF

Argentinië heeft op het nippertje een confrontatie met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorkomen. President Néstor Kircher besloot gisteravond een bedrag van 3,15 miljard dollar (2,56 miljard euro) over te laten maken naar een rekening van het fonds in Washington. Hij had daarvoor tot gisteravond 23.00 uur Nederlandse tijd.

Kirchner stond binnenlands onder grote druk niet toe te geven aan de eisen van het IMF, maar het geld te besteden aan sociale projecten. Ofschoon officiële versies van het akkoord tussen het IMF en Argentinië nog ontbreken, besloot Kirchner tot de betaling na een telefoongesprek van een half uur met waarnemend IMF-directeur Anne Krueger. Het IMF zou vanmiddag in Washington het schuldakkoord aankondigen.

Volgens de Argentijnse krant La Nación zouden Kirchner en Krueger onder meer overeenstemming hebben bereikt over de obligatiehouders. Van de Argentijnse schuld van ruim 140 miljard dollar bestaat bijna 100 miljard uit obligaties die veelal in handen zijn van particulieren. In Nederland heeft onder meer het pensioenfonds voor de kleinmetaal Argentijns schuldpapier in de portefeuille.

Vorig jaar liet Argentinië tot groot ongenoegen van de obligatiehouders weten slechts 25 cent per dollar te willen terugbetalen. Maar de netto contante waarde, rekening houdend met renteverlies, zou niet meer bedragen dan 10 cent per dollar. Kirchner en Krueger zouden een formule hebben gevonden waarbij Argentinië ook de belangengroepering van schuldeisers, Global Committee of Argentina Bondholders met 37 miljard dollar aan schuldpapier, als gesprekspartner accepteert.

De marktwaarde van het Argentijnse schuldpapier bedraagt overigens momenteel ongeveer 30 cent per dollar, omdat beleggers uitgaan van de mogelijkheid dat Argentinië uiteindelijk zijn aanbod zal verbeteren.

Het akkoord tussen Argentinië en het IMF maakt de weg vrij voor een positief oordeel van de uitvoerende raad van het fonds later deze maand over de Argentijnse economische plannen. Dat gebeurt tijdens de tweede formele toetsing van een vorig jaar september verstrekt krediet. Met instemming van de uitvoerende raad kan Argentinië nieuw geld krijgen; ongeveer het bedrag van de gisteren ingeloste lening.

Bij de eerste toetsing in januari stemden niet alleen bekende critici van Argentinië als de Nederlandse bewindvoerder J. Kremers tegen, maar voor het eerst ook drie leden van de G7, de groep van rijkste landen. Tijdens de bijeenkomst van ministers van Financiën van de G7 begin vorige maand deed de groep, waaronder de VS, een dringend beroep op Argentinië een akkoord te sluiten met het fonds.