Bouwer Volker Wessels schrapt 120 banen extra

Bij bouwbedrijf Volker Wessels verdwijnen 120 banen bij het onderdeel beton- en waterbouw. De ontslagen komen bovenop de eerder aangekondigde reductie van 200 arbeidsplaatsen bij het onderdeel dat zich bezighoudt met het aanleggen van telecomnetwerken.

Dat heeft Volker Wessels vanmorgen bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers. Het schrappen van banen in de beton- en waterbouw is volgens bestuursvoorzitter H. Hazewinkel nodig omdat het aantal orders flink is teruggelopen. ,,Grote projecten zoals de aanleg van de HSL Zuid en de Betuwelijn lopen dit jaar af. We hadden een groot nieuw project, de aanleg van de Westerschelde Container Terminal, maar de start daarvan is na klachten voorlopig opgeschort.''

Het gevolg is dat Volker Wessels' infrastructuuronderdeel met overcapaciteit zit. ,,Daarin zijn we niet de enige, alle grote bouwers hebben daar last van. Het gevolg is dat de marges onder druk staan'', zegt Hazewinkel. Door die margedruk, maar ook door bezuinigingen bij de overheid, halveerde het bedrijfsresultaat van het onderdeel infrastructuur, dat goed is voor de helft van Volker Wessels' omzet. Het resultaat van de bouw- en vastgoedactiviteiten bleef stabiel.

Volker Wessels als geheel zag de nettowinst vorig jaar bijna halveren tot 62 miljoen euro. Het resultaat werd, behalve door de daling van het resultaat bij het onderdeel infrastructuur, negatief beïnvloed door een lange lijst incidentele posten: 20 miljoen euro aan extra pensioenlasten, 13 miljoen euro voor reorganisaties, een voorziening van 19 miljoen voor een boete van de NMa in verband met de bouwfraude en 4 miljoen euro aan kosten voor het beëindigen van de beursnotering.

De omzet steeg met 6 procent tot 3,5 miljard euro. De omzetgroei is volledig het gevolg van overnames, als die buiten beschouwing gelaten worden daalde de omzet met 19 miljoen euro. Volker Wessels verwacht dat de resultaten dit jaar onder druk zullen blijven staan. Een concrete winstverwachting wil het bedrijf niet geven. De orderportefeuille was eind 2003 gedaald tot 3,4 miljard euro, 8 procent minder dan een jaar eerder.

Volker Wessels maakte vanmorgen verder bekend dat het bedrijf alle relevante informatie met betrekking tot de bouwfraudeaffaire heeft ingeleverd bij de NMa, in reactie op de oproep van minister Brinkhorst (Economische Zaken) hiertoe. ,,Door onze volledige medewerking te verlenen, hopen we het bouwfraudedossier eindelijk een keer te kunnen sluiten'', zegt Hazewinkel. Sinds de bouwfraude is er volgens Hazewinkel sprake van een ,,verharding'' van opdrachtgevers in aanbestedingsprocedures, met name bij overheidsinstanties.