Baggeraar Boskalis schrapt 450 banen

Baggerbedrijf Boskalis schrapt 450 van de 3.000 banen om het bedrijf efficiënter te maken. Van de circa 2.000 arbeidsplaatsen in Nederlandse verdwijnen er 200. Dat heeft het Papendrechtse bedrijf vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van Boskalis is het te vroeg om te zeggen of er werknemers gedwongen ontslagen zullen worden. Het bedrijf is hierover in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden. De banen die op de tocht staan, zijn verdeeld over alle delen van het bedrijf, zowel op kantoor als op de schepen. Een deel van de Nederlandse werknemers om wie het gaat, werkt in het buitenland.

Vakbonden FNV Bouw en CNV Bouw zijn niet verbaasd over de plannen. Zij wisten al dat de resultaten van het bedrijf onder druk staan doordat de werkzaamheden in Singapore al anderhalf jaar stil liggen, waardoor er materieel niet gebruikt wordt.

Het verdwijnen van de banen maakt deel uit van een groter pakket aan maatregelen om de efficiëntie van het bedrijf te vergroten, onder meer op het gebied van inkopen en het selecteren van activiteiten. Het bedrijf, de grootste baggeraar ter wereld, zegt dat dit nodig is om de huidige marktpositie te behouden en te versterken. De operatie gaat 15 tot 20 miljoen euro kosten en moet per jaar 20 miljoen euro opleveren.

Boskalis heeft in 2003 een nettowinst gemaakt van 70,9 miljoen euro. Vorig jaar was dit nog 82,1 miljoen. De omzet daalde van 1,1 miljard naar 1 miljard euro over het afgelopen jaar. Het bedrijf had deze lagere resultaten verwacht, aangezien de marktomstandigheden in 2003 niet goed waren. Het bedrijf had last van de problemen in Singapore, de goedkope dollar, en de slechte economie.

De omzet in Europa was stabiel. Zo bleven de inkomsten in Nederland redelijk op peil, ondanks de lastige marktomstandighden. In Nigeria daarentegen lag de omzet aanzienlijk lager dan in 2002, toen het bedrijf nog aan een grote opdracht werkte. In het Midden-Oosten leed Boskalis onder de oorlog in Irak. Bovendien rondde de baggeraar het werk voor het toeristeneiland voor de kust van Dubai begin 2003 af.

In Singapore kan Boskalis het landwinningsproject voor uitbreiding van een woon- en havengebied niet voortzetten omdat Indonesië, waar het benodigde zand vandaan moet komen, dat niet wil leveren. ,,We moeten wachten op een politieke oplossing'', zegt bestuursvoorzitter R. van Gelder van Boskalis. Het bedrijf verwacht die pas na de Indonesische verkiezingen, later dit jaar.

Voor komend jaar verwacht Boskalis geen verbetering. De orderportefeuille van Boskalis was eind 2003 1,1 miljard euro, 200 miljoen lager dan een jaar eerder.