Anders verkoop je toch je aandelen

Hun balansen worden sterker, hun beleggingen meer waard en hun winsten groeien. Verzekeraars krijgen weer vlees op de botten.

Het is nog maar een jaar geleden dat de aandelenbeurzen in een vrije val terechtkwamen, mede door de beleggingen die verzekeraars gedwongen moesten verkopen. Met een beurs die zo'n 60 procent hoger staat, kan levensverzekeraar Aegon komende vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers tonen hoe sterk het comfort is verbeterd. Bank- en verzekeringsinstelling Fortis zal morgen hetzelfde doen.

De laatste keer dat Fortis met cijfers kwam, waren de levensverzekeringen nog operationeel verliesgevend. Goed renderende beleggingen trokken het resultaat over de eerste negen maanden van 2003 in de zwarte cijfers. Vorig najaar liet Fortis weten dat een stijging of daling van de aandelenmarkt met 10 procent zich vertaalt in een bedrag van 300 tot 350 miljoen euro op de balans. De koersstijgingen sindsdien zijn daarmee goed voor circa een half miljard balansversterking, waarvan circa 300 miljoen in het vierde kwartaal.

Levensverzekeraar Aegon is nog afhankelijker van het beursklimaat. Aegon is een pure levensverzekeraar. De polissen die verkocht worden, geven langetermijnverplichtingen. Daarom worden de premies die maandelijks binnenstromen vooral op de lange termijn belegd.

Maar naast de stevige rugwind op de beurs ervaart Aegon tegenwind van de Amerikaanse dollar. Het concern weigert zich tegen valutarisico's in te dekken. De lagere dollar slaat daardoor een bres in de balans van het bedrijf, dat meer dan de helft van zijn geld in de Verenigde Staten verdient. De winst die Aegon de afgelopen negen maanden aan zijn vermogen toevoegde, werd grotendeels weggevaagd door het negatieve valuta-effect.

Volgens een recente studie van adviesbureau Mercer Oliver Wyman hebben Europese levensverzekeraars nog steeds onvoldoende incasseringsvermogen. Ook na alle aandelenuitgiftes, verkoop van bedrijfsonderdelen, versoberde dividenden en scherp gestegen beurskoersen zijn de buffers onvoldoende. Het bureau schat het vermogensgat bij Europese levensverzekeraars op 100 miljard euro. Dat tekort wordt nu gemaskeerd door milde regels, concludeert het bureau. Toekomstige regelgeving – waarbij de minimale kapitaaleisen driemaal zo hoog worden – zal de tekorten aan de oppervlakte brengen.

Een van de oplossingen volgens het bureau: het verminderen van de aandelenbeleggingen. Levensverzekeraars zullen moeten hopen dat de adviezen niet te enthousiast worden opgevolgd. Evenals de particuliere belegger.

    • Jeroen Wester