Wolters gaat reorganiseren in Nederland

Uitgever Wolters Kluwer gaat in Nederland `agressief' reorganiseren. Activiteiten zoals wetboeken en vaktijdschriften staan onder druk door gebrek aan nieuwe wetgeving en de zwakke advertentiemarkt.

Bij Wolters Kluwer Nederland, dat nu circa 2.400 werknemers telt, is het personeelsbestand het afgelopen jaar met ruim 150 mensen gekrompen. Wolters Kluwer wil zich niet uitlaten over het aantal banen dat zal verdwijnen door de komende reorganisatie.

De onderneming presenteerde gisteren de definitieve jaarcijfers. Eerder had de Amsterdamse uitgever al aangegeven dat het afgelopen jaar voor het concern verlieslatend was. Vorig jaar werd een verlies geboekt van 69 miljoen euro, gebaseerd op nieuwe regels voor boekhoudverslaglegging. Voor dit jaar verwacht het bedrijf, waar wereldwijd ruim 19.500 mensen werken, ,,ongeveer quitte te draaien''. ,,Het kan een beetje winst zijn, het kan ook een beetje verlies zijn'', verklaarde financieel directeur B. Beerkens.

De omzet van het concern daalde met 13 procent tot 3,4 miljard euro, voornamelijk veroorzaakt door een lagere dollar. Ongeveer de helft van de omzet van Wolters Kluwer is gerelateerd aan de dollar. Zonder wisselkoerseffect zou de omzet met 4 procent zijn gedaald. Op de beurs daalde het fonds gisteren met 5 procent, en was daarmee de grootste daler onder de AEX-fondsen. Het fonds kwam gisteren weer terecht op een koersniveau dat gelijkstond aan dat ten tijde van het aantreden van N. McKinstry als nieuwe topvrouw op 1 september vorig jaar.

Wolters Kluwer heeft in Nederland zes vestigingen, waarvan enkele kleine als Teleroute (15 werknemers) en Segment (46 werknemers). De grootste vestigingen zijn Kluwer in Deventer en Alphen aan den Rijn (tezamen ruim 1.400 werknemers). Het onderdeel Ten Hagen & Stam (379 werknemers), uitgever van vakbladen als Cobouw en Automatisering Gids, staat nog altijd in de verkoop. Beerkens verwacht dat de verkoop uiterlijk halverwege volgend jaar is afgerond.

Wolters Kluwer is bezig met een driejarig proces waarbij het verminderen van de kosten en het versterken van de huidige posities centraal staat. De kosten werden het afgelopen jaar gedrukt met 79 miljoen euro door lagere bonussen, minder reiskosten en het afvloeien van personeel.