Weer spanning om Argentijnse schuld

Opnieuw zijn in de financiële wereld alle ogen gericht op Argentinië. Vandaag aan het eind van de werkdag op het Amerikaanse continent zal duidelijk zijn of Argentinië een bedrag van 3,15 miljard dollar (2,53 miljard euro) heeft terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Als Buenos Aires het geld overboekt naar Washington, blijft Argentinië in aanmerking komen voor het omzetten van kortlopende naar langlopende schulden. Dan ook hebben talloze houders van in totaal bijna 100 miljoen dollar aan Argentijnse obligaties nog kans iets van hun geld terug te zien. Onder hen zijn Amerikaanse bouwvakkers, Oostenrijkse winkeliers en gepensioneerde werknemers in de Nederlandse kleinmetaal.

Maar er bestaat een gerede kans dat Argentinië verzaakt in het afbetalen van zijn schulden. De meest recente geluiden uit Buenos Aires geven geen aanleiding tot optimisme. ,,Alles is al gezegd'', was het commentaar van de Argentijnse president Néstor Kircher gisteren toen hem werd gevraagd naar de laatste stand van de onderhandelingen met het IMF. Argentinië wil alleen betalen als het IMF zijn goedkeuring hecht aan de economische plannen van de regering-Kirchner en nieuwe leningen toezegt.

,,Kirchner moet een moeilijke keuze maken tussen buitenland en binnenland'', zegt Bart van der Made, analist schulden van opkomende markten bij ING Investment Management. Betalen aan het IMF betekent minder geld voor sociale programma's in een land dat aan het opkrabbelen is na een zware crisis. ,,Maar de Argentijnen maken een fout als ze niet betalen'', meent Van der Made. ,,Dan zijn ze helemaal de paria van de internationale gemeenschap.'' Volgens hem zou Argentinië het IMF schofferen door niet te betalen terwijl ze dat wel kunnen.

Het IMF is de afgelopen jaren vaak verweten een te slappe houding te hebben ingenomen ten opzichte van Argentinië. Binnen de uitvoerende raad van het fonds is toenemend verzet tegen de coulante houding, onder anderen van de Nederlandse bewindvoerder J. Kremers. Vorige maand zei hij in deze krant te verwachten dat ,,de Argentijnen niet langer het voordeel van de twijfel krijgen''.