Warner zet Nederlandse acts op straat

Warner Music Nederland stopt met het uitbrengen van nationale artiesten. De contracten van onder meer Ilse DeLange, Krezip, Relax en Wyatt zullen worden ontbonden.

De reorganisatie is opgedragen door de nieuwe eigenaren van het internationale bedrijf. Dat zijn een aantal investeerders uit Boston, die Warner onlangs voor 2,6 miljard dollar hebben overgenomen van het entertainmentconcern Time Warner.

De Nederlandse vestiging van Warner Music zal 7 mensen ontslaan. Volgens managing director Albert Slendebroek is de inkrimping het resultaat van het teruglopen van de winst. Het bedrijf wijt dit aan het illegaal downloaden en kopiëren van muziek van internet. De omzet van Warner Music Benelux is nu 40 miljoen euro, dat is 15 procent minder dan drie jaar geleden. Afgelopen najaar reorganiseerde concurrent Universal Music ook na mindere resultaten.

Volgens Slendebroek zijn met de artiesten als Ilse DeLange, Krezip en Relax inmiddels gesprekken gevoerd. ,,Volgens de contracten zouden we met hen nog een plaat maken. Dat mag niet meer. Maar ik wil dit netjes afhandelen. Dat betekent dat deze artiesten de plaat wel mogen opnemen, maar elders zullen moeten uitbrengen. Zo dragen wij de kosten voor de opnamen, maar niet de kosten voor marketing en promotie. Voor de artiesten kan dat gunstig zijn. Ze zijn dan zelf eigenaar van de opnamen.''

Voor een beginnende groep als het Rotterdamse Wyatt, die net een tweede cd uitbracht bij Warner, ligt het moeilijker. ,,Die groep heeft nog weinig status. Daar kan ik nu geen geld voor promotie meer in investeren.''

Tussen 1986 en 1997 bracht Warner Nederland ook geen nationale artiesten uit. Slendebroek werd in 1997 directeur op voorwaarde dat er een nationale stal zou worden opgebouwd. Hij betreurt de nieuwe ontwikkeling. ,,Ik heb geen zin om de komende jaren alleen maar advertenties voor Madonna te boeken. Ik vind dit een slechte zaak. Een platenmaatschappij zonder nationaal product is als een mens zonder hart.''

Krezip zou eind dit jaar/begin volgend jaar een nieuw album uitbrengen. Dat moet nu bij een andere maatschappij, bevestigt Krezip-manager Emiel Govaert. ,,In principe proberen we een nieuwe platenmaatschappij te zoeken. Maar misschien worden we gebeld door een nieuwe platenmaatschappij.''