VW verwacht `miserabel' 1ste kwartaal

Autoproducent Volkswagen heeft vanochtend gewaarschuwd dat de resultaten over het eerste kwartaal `miserabel' zullen zijn. Vorig jaar noteerde de onderneming uit Wolfsburg al een winstval van 60 procent.

Om de lagere inkomsten op te vangen zal het grootste autoconcern van Europa twee keer zoveel bezuinigen als tot nu toe was voorzien. Bovendien worden wereldwijd tienduizenden banen geschrapt.

Bestuursvoorzitter Bernd Pischetsrieder zei vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers dat het aantal arbeidsplaatsen in de komende twee jaar met 3,5 procent teruggebracht zal worden. Bij het bedrijf werken 335.000 mensen, waarvan iets meer dan de helft in Duitsland. Het is de bedoeling dat arbeidsplaatsen die door vervroegde uittreding en natuurlijk verloop vrijkomen slechts ten dele opgevuld worden. Pischetsrieder wil slechts 20 procent van de vacatures opnieuw open stellen.

De totale bezuinigingsoperatie moet de kosten tot eind 2005 met 2 miljard euro verminderen. Eerder had het concern al een bezuinigingsoperatie van dezelfde omvang in gang gezet.

Volkswagen raakte vorig jaar in moeilijkheden door prijsconcurrentie op de Amerikaanse markt, de aanhoudend lage dollarkoers en bijzondere reorganisatielasten in Brazilië. Bovendien is de nieuwe Golf vooralsnog nog niet het grote succes dat men ervan verwacht had. Het nieuwe model wordt als te duur ervaren en wordt daarom met kostbare kortingen (gratis airco ter waarde van 1.250 euro) aan de man gebracht.

Het operationele resultaat daalde van 2,6 miljard euro in 2002 tot 1,8 miljard euro vorig jaar. De omzet steeg met slechts 0,2 procent. Het aandeel verloor vanochtend in Frankfurt 1,8 procent en noteerde rond het middaguur 38,39 euro.

De eerste twee maanden van dit jaar waren zeer zwak, aldus Pischetsrieder. In die periode verkocht het concern 689.000 auto's, 6 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Volkswagen streeft voor heel 2004 wel naar een verbetering van het bedrijfsresultaat ten opzichte van 2003. ,,Een pretentieuze doelstelling'', aldus het concern. Pischetsrieder sprak van aanhoudende druk op de prijzen, een zwakke economie en terughoudendheid bij de klanten, vooral in Duitsland.

Volkswagen produceert per dag 21.500 voertuigen, verdeeld over 44 fabrieken. Tot het concern behoren behalve het merk Volkswagen ook Audi, Seat, Skoda, Bugatti, Lamborghini en Bentley.