VS doden schietend militielid in Haïti

Bij de betoging in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince afgelopen zondag is, naar nu blijkt, een lid van de militie die de betogers aanviel, gedood door het Amerikaanse leger. Dat heeft de Amerikaanse kolonel Charles Gurganus gisteren verklaard. Het slachtoffer schoot op Amerikaanse soldaten, zei Gurganus. Het was het eerste gewapende optreden van de Franse en Amerikaanse troepen in Haïti.

Hiermee komt het aantal dodelijke slachtoffers na het oproer op zes. Eerder werd bekend dat vier betogers en een Spaanse journalist waren omgekomen bij de aanval met machinegeweren door aanhangers van oud-president Aristide op een ongewapende massa.

Guy Philippe, de rebellenleider die de opstand tegen Aristide inzette, beweerde gisteren dat de aanval nooit zou hebben plaatsgevonden als de vredesmacht de rebellen niet had gedwongen de wapens neer te leggen. Hij waarschuwde dat de rebellen hun wapens weer zullen opnemen als de vredesmacht niet snel orde op zaken stelt en begint met het ontwapenen van de pro-Aristide milities, die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen.

Aristide zelf verblijft in ballingschap in Centraal-Afrika. In zijn eerste publieke optreden na zijn aftreden verklaarde hij nog steeds de enige democratisch verkozen president van Haïti te zijn. Hij riep op tot ,,geweldloos verzet''tegen de huidige machthebbers.

Boniface Alexandre, die al een week optreedt als interim-president, is gisteren officieel aangesteld in deze functie. Hij riep in een toespraak op tot nationale verzoening en nieuwe verkiezingen, die volgens de grondwet binnen 45 tot negentig dagen moeten worden georganiseerd.

Vandaag arriveert ook een missie van de Verenigde Naties die de komst van een VN-vredesmacht moet voorbereiden. De VN-macht zal op 1 juni de controle overnemen van de Franse en de Amerikaanse troepen.