Voorzitter van 1860 München gearresteerd

De Duitse politie heeft vanochtend in een omvangrijke omkopingszaak Karl-Heinz Wildmoser gearresteerd, voorzitter van voetbalclub 1860 München.

Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij omkoping in verband met de bouw van het nieuwe stadion Allianz Arena in de Beierse hoofdstad. Daar wordt in 2006 tijdens de wereldkampioenschappen voetbal onder meer de openingswedstrijd gespeeld.

De politie deed bovendien invallen bij Bayern München en 1860 München en wilde hun administratie zien. Ook doorzocht ze enkele privé-woningen.

Een woordvoerster van justitie lichtte toe dat er mogelijk ook belastingontduiking in het spel is. Bij de aanbesteding voor de bouw van het stadion zou Wildmoser volgens de regionale radio in Beieren vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan het bedrijf dat het project uiteindelijk binnenhaalde. De voetbalbestuurder zou daarvoor 2,8 miljoen euro hebben gekregen.

Behalve Wildmoser hield de politie nog drie anderen aan, onder wie zijn zoon. De woningen van Wildmoser en zijn zoon zijn door zocht. De leiding van Bayern München lijkt vooralsnog niet onder verdenking te staan. De politie zou slechts een inval bij de belangrijkste voetbalclub van Duitsland hebben gedaan om naar mogelijk bewijsmateriaal te zoeken.

Het is de bedoeling dat het stadion (geschatte kosten 300 miljoen euro) volgend jaar wordt opgeleverd. Het stadion moet plaats bieden aan 66.000 toeschouwers.

De 64-jarige Wildmoser is sinds 1993 voorzitter van de club, die toen uitkwam in de derde divisie. Hij is een belangrijke horeca-ondernemer in München en verdiende veel geld tijdens de jaarlijkse bierfeesten in de stad. Omdat hij ziek is, is de dagelijkse leiding van zijn bedrijven momenteel in handen van zijn zoon, die vandaag ook is aangehouden.