Spelersfonds legt een zware hypotheek op PSV

Externe financiers hebben bij PSV 27 miljoen euro neergeteld om spelers van buitenaf aan te trekken. Onder de financiers twee commissarissen. Pogingen van PSV om de spelers weer in eigen handen te krijgen zijn tot nu toe mislukt.

De financiële situatie bij de Philips Sport Vereniging was de aanleiding voor het conflict vorige maand tussen PSV-voorzitter Harry van Raaij en president-commissaris Jan Timmer. Een nieuw contract met technisch directeur Guus Hiddink zou, bij een onverhoopt plotseling vertrek, de club met te hoge lasten opzadelen. En dat kon PSV, verliesgevend en met een negatief eigen vermogen, zich niet permitteren.

Voor wie de cijfers uit het pas gedeponeerde jaarverslag over het seizoen 2002/2003 ziet, is dat geen onlogische conclusie. Tegelijkertijd laat het verslag zien dat er veel meer speelt: verschillende financiële kruisverbanden maken de relatie tussen commissarissen en bestuur complexer dan de gewoonte is bij een naamloze vennootschap. En een NV is PSV sinds 1999.

Zo wordt zwart op wit verklaard dat twee van de zes commissarissen geld in spelers hebben gestoken. In het jaarverslag staan geen namen, maar bij PSV wordt bevestigd dat het gaat om Wim van der Leegte en Gerard Verdonschot, beiden gefortuneerde zakenlieden. Voorzitter Van Raaij legde in december tegenover deze krant uit hoe de constructie in elkaar zit. Een groepje particulieren wilde investeren, maar de club hield vast aan een maximum belang van vijftig procent in één speler. ,,Het is eigenlijk heel simpel. PSV houdt de zeggenschap over de verkoop. Zo is Kezman drieëneenhalf jaar geleden gekomen. Wel is het zo, dat PSV moet verkopen als er drie jaar later een club komt. (...) Het gaat om een potje waar een paar spelers in zitten. Nee, ik zeg niet wie dat allemaal zijn. Dat hoeven die spelers zelf ook niet te weten.''

Over welke voetballers het gaat, het totale bedrag en de afspraken over de terugbetaling, zwijgt ook het jaarverslag. Wel blijkt eruit dat, van de 83 miljoen euro die de afgelopen jaren voor spelers is uitgetrokken, 27 miljoen is gefinancierd door `derden'. Bronnen melden dat hiermee de transfers van Mateja Kezman, Kevin Hofland, Arjen Robben, John de Jong en Michael Lamey zijn betaald. Daardoor is het de vraag of PSV kan beschikken over het totale transferbedrag van 18 miljoen euro dat Chelsea binnenkort voor Arjen Robben overmaakt. Gisteren ontkende Van Raaij in het tv-programma Voetbal Insite dat Robben deels in andere handen is. Vanochtend liet hij dit in een toelichting in het midden. ,,Ik heb nooit over individuele spelers willen praten''. Robben zelf weet van niets. ,,Spelers zijn hiervan niet op de hoogte'', verklaarde de spits vanochtend.

Van Raaij zei vanochtend de financiering door commissarissen ,,achteraf gezien niet zo handig te vinden'', gezien de kans op belangenverstrengeling. Advocaat en oud-topsporter Jan Loorbach, die een gedragscode voor fatsoenlijk bestuur in de sport gaat opstellen, pleitte er eerder voor dat clubs uit het betaalde voetbal zich aan de code Tabaksblat (bestemd voor NV's zoals PSV) moeten houden. Die code voor het bedrijfsleven is streng over de onafhankelijkheid van commissarissen: zo mag er – vanaf `het jaar voorafgaande aan de benoeming' – geen sprake zijn van een `belangrijke zakelijke relatie', aldus Tabaksblat.

Terwijl Timmer en Van Raaij vorige maand in de clinch lagen, speelde nog een andere discussie, zo blijkt uit het jaarverslag. PSV wil weer volledig eigenaar worden van de spelers en was van plan de betrokken commissarissen in ruil voor hun belangen aandelen aan te bieden. Twee maanden geleden leek er een akkoord te zijn, maar vanmorgen verklaarde Van Raaij in een toelichting dat dit plan door fiscale obstakels voorlopig gestrand is.

Naast financiers van aankopen hebben in de raad van commissarissen ook sponsors zitting. Van der Leegte is met zijn VDL-groep een belangrijke geldschieter, Huub van de Coolwijk was tot vorig jaar directeur van sponsor Daimler Chrysler in Nederland en de commissarissen Arthur van der Poel en Frits Schuitema (tevens vice-voorzitter van de club) zijn beiden in dienst van Philips. Het elektronicabedrijf is behalve hoofdsponsor ook financier van de club: PSV stond eind vorig seizoen voor 4,5 miljoen euro in het krijt bij Philips.

Behalve de financiering van spelers en de sponsoring is er nog een andere financiële relatie tussen de raad van commissarissen en de club. Eén commissaris – en dat is volgens PSV niet Verdonschot, Van der Leegte of Timmer – heeft de club een lening verstrekt. Dat gebeurde op verzoek van de banken bij de herfinanciering van het verbouwde stadion: het gaat om een lening tegen 8 procent en PSV blijkt tegen dit percentage 24,5 miljoen euro te lenen. In een reactie verklaart de club echter dat het krediet van de – niet nader aangeduide – commissaris slechts ,,een klein deel hiervan'' betreft.

Volgens PSV wordt de code Tabaksblat wel nageleefd. Zodra een discussie zich toespitst op het geld dat door een commissaris is ingebracht, neemt hij geen deel aan de besprekingen. Gezien de financiële situatie bij PSV zullen spelersverkopen, sponsorcontracten of aanvullende financieringen geregeld aan de orde komen. De club had vorig jaar 110 miljoen euro aan schulden en leed over het vorige seizoen bijna 15 miljoen euro verlies, terwijl het eigen vermogen negatief is.

Temidden van al die sombere cijfers is er nog een lichtpuntje. Dankzij de commissarissen. ,,De leden van de raad van commissarissen hebben in de verslagperiode afgezien van enige vergoeding verband houdende met het uitoefenen van hun functie'', aldus het jaarverslag.