Salsa fresca

Deze frisse salsa kunt u afhankelijk van de soort en hoeveelheid chilipepers zo mild of pikant maken als u maar wilt. Het assortiment verse, gedroogde en ingemaakt chilipepers dat tegenwoordig verkrijgbaar is wordt steeds groter. In het algemeen zijn kleinere chilipepers scherper van gloed dan de grotere variëteiten, maar zelfs in chilipepers aan een plant kunnen er grote verschillen in scherptegradaties voorkomen. Zoals met de meeste vruchten en groenten het geval is, wordt de smaak van de chilipeper bepaald door de grond, de aanwezigheid van water en de ligging. Zaadjes van een soort leveren in verschillende locaties in de wereld verschillende resultaten op. Bij een groene of onrijpe chilipeper zal het exemplaar met de breedste `schouders' en het rondste uiteinde in de meeste gevallen het mildst van smaak zijn. Uiteraard geldt het tegenovergestelde voor een pikante chilipeper. Kies voor pikant dus de chilipeper met de smalste schouders en een spits uiteinde.

Doe de tomaten in een kom, giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan en laat ze een minuut staan. Giet de tomaten af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Pel de tomaten, verwijder de zaadjes, snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe ze in een kom.

Snijd de lenteuitjes bij en snijd ze dan in dunne ringetjes. Schep ze om met de tomaten.

Hak de jalapeño chilipeper als u die gebruikt fijn. U kunt als u verse chilipepers gebruikt desgewenst eerst het zaad verwijderen voor u ze fijnhakt. Pel de knoflook, snijd de teen doormidden en verwijder zo nodig de groene kern. Hak de knoflook fijn.

Spoel de koriander en dep hem droog. U hoeft de dunne steeltjes niet te verwijderen. Hak de koriander grof. Doe alle ingrediënten in een kom en schep goed om. Breng op smaak met zout, dek de kom af en laat 15 minuten of zo staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Serveer met meatloaf, hamburgers, vis of kip. Deze salsa kunt u desgewenst tot drie maanden in het vriesvak bewaren.

Morgen: Romeinse sla met ansjovissaus

    • Kim Maclean