`Prinses Máxima is geen allochtoon meer'

Prinses Máxima steelt de show op de bijeenkomst voor werk voor allochtone vrouwen in Nijmegen. ,,Omdat zij is ingeburgerd, is zij geen allochtoon meer.'' Máxima op Internationale Vrouwendag.

,,Natuurlijk is prinses Máxima onder de gunstigste omstandigheden in Nederland ingeburgerd'', zegt de Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst brutaal, nadat zij de prinses welkom heeft geheten. Máxima trekt heel even een wenkbrauw op. Dat is een spannende zin. ,,Ze is hoogopgeleid'', gaat Ter Horst verder. ,,Ze sprak al een aantal talen en ze kreeg privé-lessen van de meest vooraanstaande deskundigen.''

De prinses zit op de eerste rij in het zaaltje van het Centrum voor Werk en Inkomen in Nijmegen. In een wollen pied de-poule-jas, het haar samengebonden met een zwart elastiekje. Ze zit er als prinses op Internationale Vrouwendag. Rechtop, slank. Ze draait het gezicht naar links en rechts voor de fotografen. Ze treedt voor het eerst sinds haar bevalling in het openbaar op in een inhoudelijke functie. Amalia is er niet bij. Máxima zit er als ingeburgerde allochtone vrouw en als lid van de commissie voor Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen. ,,Ze is gedreven'', commissielid Hans de Boer. ,,Ze is creatief'', zegt voorzitter Paul Rosenmöller. ,,Ze heeft al langer een aantoonbare belangstelling voor het onderwerp.'' Ze maakt een notitie op een geel memoblaadje. ,,Je verliest het predikaat allochtoon als je bent ingeburgerd'', zegt Ter Horst.

Vanmiddag beloven de burgemeester, de voorzitter van de Kamer van Koophandel en een lid van de Raad van Bestuur van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) om 375 allochtone Nijmeegse vrouwen uit de WAO en de WW nog dit jaar aan het werk te helpen.

Er staan in Nederland 9.000 langdurig werkloze allochtone vrouwen bij het CWI ingeschreven. In dertig gemeenten beginnen vandaag 1.500 werkloze en arbeidsongeschikte allochtone vrouwen aan hun reïntegratie. Het is de eerste daad van de commissie voor Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen.

,,Bijna de helft van de Turkse en Marokkaanse vrouwen in Nederland krijgt nooit bezoek van Nederlanders'', zegt Aart-Jan de Geus (Sociale Zaken) die ook aan tafel zit. ,,Van de eerste generatie allochtone vrouwen heeft een aanzienlijk deel nooit een opleiding gehad. Van hun dochters doet 15 procent nu examen havo en vwo. Daar hebben die moeders offers voor gebracht.''

De integratie van allochtone vrouwen wordt zijn speerpunt, zegt De Geus, die een marathondag achter de rug heeft. Vanmorgen ontbeet hij met allochtone vrouwen in Den Haag, daarna bezocht hij gehandicapte vrouwen in Amsterdam en voordat hij hier kwam fietste hij met Turkse vrouwen in Eindhoven.

Zijn dag eindigt met een diner in het Nijmeegse stadhuis. Máxima loopt op de stoep voor het CWI-gebouw in het centrum van Nijmegen elegant langs de uitgeprocedeerde asielzoekers die in een rolstoel pleiten voor een `Maximaal pardon'. Op haar donkerblauwe suède slingbacks baant ze zich een weg over de nieuwe winkelgalerij in de Marikenstraat. Langs de Hout Brox, langs de skaterswinkel Open 32. Het is zes uur, de winkels sluiten. Links en rechts van de stoet staan lachende vrouwen: verkoopsters, serveersters, shoppers. ,,Dat Máxima langsloopt, is mijn vrouwendag-verrassing'', zegt een Marokkaanse Heao-studente met een hoofddoek bij het Raadhuishof. ,,O, maar ik ben hier al eens geweest!'', zegt Máxima tegen Guusje ter Horst. ,,Ineens herken ik het.''

Tijdens het diner in het stadhuis spreken Nijmeegse werkgevers af dat ze de eerste 10.000 geschikte vacatures melden bij het CWI. Dat laat binnen 72 uur weten of er een geschikte allochtone kandidaat is. ,,Allochtone vrouwen zoeken vooral administratief werk'', zegt Paul Rosenmöller. ,,Dat is er niet genoeg.''

    • Jutta Chorus