Piraten uit de lucht

Het agentschap Telecom heeft sinds maart vorig jaar zo'n vierhonderd etherpiraten uit de lucht gehaald. Volgens het agentschap is daarmee ongeveer 60 procent van de illegale zendactiviteiten uitgeschakeld.

Het agentschap is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet toe op het rechtmatig gebruik van etherfrequenties.

In maart vorig jaar ging de actie Etherflits van start. Sindsdien wordt streng opgetreden tegen etherpiraten. Ongeveer twintig mensen bemannen peilwagens die dag en nacht door het land rijden. Alle etherpiraten die worden gehoord moeten hun spullen inleveren en krijgen boetes. Die variëren van 1.100 euro bij een eerste overtreding tot 2.250 euro per week bij herhaling van de overtreding. Voordien greep het agentschap alleen in als etherpiraten legale etherfrequenties stoorden.

Volgens een woordvoerder van het agentschap waren er twee redenen voor de verhevigde controle op radiopiraterij. ,,Illegale zenders kunnen het vliegverkeer storen en legale gebruikers betalen voor hun frequentie en mogen daarom geen last hebben van piraten.''

In juni zijn negen landelijke en 26 regionale etherfrequenties door de staat geveild. Dat leverde een totaalbedrag op van 323 miljoen euro. Het hoogste bedrag werd betaald door Noordzee FM, 80 miljoen euro. Business Nieuws Radio betaalde het minst, 1,3 miljoen euro.

Etherflits richtte zich in eerste instantie op de vier noordelijke provincies omdat daar veel piraten actief waren, maar is later uitgebreid naar heel Nederland. Volgens een woordvoerder houdt de actie niet op. ,,We gaan het nu evalueren maar keren zeker niet terug naar vroeger toen we alleen ingrepen als er meldingen kwamen van storingen.''

Op de site van het agentschap (www.agentschap-telecom.nl) is per maand te zien welke piraten uit de lucht zijn gehaald en of dat de eerste of de tweede keer was.

In de afgelopen weken waren onder andere De Struikrover uit Koekange, de Berenburgman uit Muntendam, Peter Pech uit Leek, de Vliegende Oostenrijker uit Peize, De Tuinkabouter uit Enschede, Gele Kanarie uit Sneek, Bende van Acht uit Almelo, Viervoeter uit Zwaagwesteinde en Klapzoen uit Oosterwolde de klos.