Pakistan lanceert nieuwe raket voor de lange afstand

Pakistan heeft vanochtend met succes zijn nieuwste versie van een ballistische raket voor de lange afstand gelanceerd. Volgens het Pakistaanse ministerie van Defensie kan de raket, van het type Shaheen 2, worden uitgerust met zowel een conventionele als een nucleaire lading.

De proefneming met de Shaheen 2 werd een maand geleden al aangekondigd door de Pakistaanse president Pervez Musharraf, die maatregelen in het vooruitzicht stelde tegen de verdere verkoop van nucleaire geheimen aan landen als Iran, Libië en Noord-Korea. In de affaire rond de illegale transacties werd de `vader van de islamitische atoombom', de Pakistaanse kerngeleerde dr. Abdul Qadeer Khan, tot zondebok gemaakt. Hij bekende vorige maand schuld en zei bij de verkoop van de atoomgeheimen uit geldelijk gewin en op eigen houtje te hebben gehandeld, in ruil waarvoor Musharraf hem gratie schonk.

Met de nieuwe proefneming maakt Pakistan duidelijk dat het ondanks de affaire doorgaat met zijn wapenprogramma, zoals president Musharraf vorig maand al benadrukte. Musharraf zei dat Pakistan in de afgelopen vier jaar in hoog tempo zijn nucleaire vaardigheden en rakettechnologie heeft ontwikkeld om een strategisch niveau van afschrikking te handhaven.

De Shaheen 2, die voor het eerst aan het publiek werd getoond tijdens de parade op de Pakistaanse nationale feestdag op 23 maart 2000 maar die tot dusver nog nooit was getest ondanks eerdere aankondigingen, heeft een actieradius van rond de tweeduizend kilometer. Daarmee vallen de Indiase miljoenensteden binnen zijn bereik.

Anders dan in het verleden is de jongste proefneming volgens waarnemers niet in de eerste plaats bedoeld als een politieke waarschuwing aan het adres van buurland India. Juist de afgelopen maanden zijn de betrekkingen tussen beide kernmachten sterk verbeterd.

India en Pakistan hebben afspraken gemaakt over een alomvattende dialoog om hun meningsverschillen op te lossen, inclusief het uiterst gevoelige conflict over Kashmir. Pakistan heeft India en de andere buurlanden ook van te voren ingelicht over de testvlucht van vanochtend.

Pakistan bestempelt de raketten uit de Shaheen-serie net als zijn andere ballistische raketten als `inheems', dat wil zeggen: ontwikkeld in eigen land. Maar volgens waarnemers gaat het in feite om Pakistaanse versies van Chinese rakettechnologie (die op haar buurt weer is afgeleid van in de voormalige Sovjet-Unie ontwikkelde technologie). Daarnaast heeft Pakistan meer recent rakettechnologie gekregen uit Noord-Korea, vermoeden waarnemers.

Hoewel bijzonderheden vanochtend niet werden bekendgemaakt, is de raket waarschijnlijk in de Arabische Zee terecht gekomen.