Moest Mugabe worden ontvoerd?

Het zouden ingrediënten uit een roman kunnen zijn van de Britse thrillerschrijver Frederick Forsyth. De regering van Zimbabwe heeft zondagavond beslag gelegd op een Amerikaans vliegtuig met vermoedelijk 64 huurlingen aan boord en een hoeveelheid militair materieel. Het toestel was eerder die dag illegaal vertrokken van vliegveld Wonderboom in Zuid-Afrika. Het leger van Zimbabwe is in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Hadden de Amerikanen de smaak misschien te pakken na de vermeende ontvoering van de president van Haïti, Jean-Bertrand Aristide, naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, zoals Zimbabweaanse speculaties willen doen geloven? Moest de door de Amerikanen zo gehate president Robert Mugabe op eenzelfde manier uit de weg worden geruimd? Of was het toestel alleen maar op doorreis naar het olierijke Equatoriaal Guinee dat door een staatsgreep wordt bedreigd? Die lezing komt uit de koker van de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon hebben onmiddellijk ontkend dat ze iets te maken hebben met de oude Boeing 727-100 die op het internationaal vliegveld van Harare is gestrand. Het vrachtvliegtuig met het Amerikaanse registratienummer N4610 was eigendom van de Amerikaanse firma Dodson Aviation in Ottowa, Kansas. Die onderneming heeft het toestel vorige week aan het Zuid-Afrikaanse bedrijf Logo verkocht.

De eindbestemming van de Boeing blijft duister, net zoals de reden waarom het vliegtuig in Harare is geland. Vaststaat alleen dat de eigenaren een valse verklaring over vracht en bemanning hebben afgegeven aan de Zimbaweaanse autoriteiten. Dat heeft in elk geval de Zimbabweaanse minister van Binnenlandse Zaken, Kembo Mohadi, verklaard. Daarna grepen de autoriteiten in, mogelijk na een tip van de Zuid-Afrikaanse geheime dienst.

De staats-tv liet beelden zien van satelliettelefoons, radio's, slaapzakken, een opblaasboot, sloophamers en ,,ander materiaal voor commando's op een speciale missie'', maar geen wapens en munitie. Een tv-verslaggever zei dat de passagiers ,,potige kerels'' waren, van wie de meesten blank. Wordt Vervolgd.