Minister blijft bij huidig APK-regime

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat houdt vast aan het huidige APK-keuringsregime voor personenauto's.

De minister is geen voorstander van een versoepeling zoals de ANWB die onlangs bepleitte. De organisatie vindt een verzachting van het keuringsregime op zijn plaats, omdat auto's de laatste jaren technisch betrouwbaarder zijn geworden.

Momenteel moeten personenauto's de eerste keer bij een leeftijd van drie jaar worden gekeurd en vervolgens elk jaar. De ANWB pleit ervoor om de eerste keuring na vier jaar verplicht te stellen en vervolgens om de twee jaar.

Volgens de organisatie is dat in veel Europese landen de norm en bovendien zouden auto's van tegenwoordig technisch zo goed zijn dat vaker keuren niet nodig is.

Uit een onderzoek dat de BOVAG heeft gehouden onder 4.500 auto's van drie jaar oud bleek echter dat er toch nogal wat gebreken zijn. Op basis van deze steekproef blijven onder het soepele keuringsregime volgens de BOVAG zo'n 56.000 auto's een jaar rijden met mankementen die bij de keuring na drie jaar al zouden zijn opgelost.

Een woordvoerder van minister Peijs gaf aan dat dat voor haar reden is alles voorlopig bij het oude te laten. Zij zal dit binnenkort in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.