Herdenking bij Woeste Hoeve

HOENDERLOO, 9 MAART. Oud-leden van de Binnenlandse Strijdkrachten hielden gisteren de wacht bij het monument De Woeste Hoeve tussen Arnhem en Apeldoorn. Hier werden op 8 maart 1945 117 mannen door de Duitse bezetter doodgeschoten, als represaille voor de aanslag op SS- en Polizeiführer Rauter. Het was de grootste executie in Nederland. De gevallenen, bijeengebracht uit alle delen van het land, waren voornamelijk leden van het Nederlandse verzet. Dezelfde dag werden ook in andere plaatsen gevangenen geëxecuteerd. Het totale aantal doden als gevolg van de Duitse wraakactie was 263. De aanslag op Rauter was een vergissing. De Binnenlandse Strijdkrachten wilden een transport met vlees onderscheppen. Per ongeluk werd de auto aangehouden van Rauter, die bij het daaropvolgende vuurgevecht zwaargewond raakte.