DSM honoreert asbestclaims

Chemieconcern DSM is bereid schadevergoeding te betalen aan asbestslachtoffers die jarenlang ondergronds in de vroegere staatsmijnen hebben gewerkt. Het bedrijf wil hen onder voorwaarden tegemoetkomen met een bedrag tot 52.000 euro per persoon. Dat heeft directeur M. van der Woude van het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) gisteren bekendgemaakt.

Het betreft zowel verjaarde als lopende claims van (oud-)werknemers. Asbestslachtoffers doen al jaren pogingen via juridische weg een vergoeding te krijgen van de Limburgse onderneming. DSM houdt overigens ondanks de aangeboden vergoeding vol dat zijn personeel ondergronds niet of nauwelijks aan asbest heeft blootgestaan.

Het IAS zegt als bemiddelaar op te treden bij het doen van een schikkingsvoorstel aan elke individuele (ex-)werknemer of diens nabestaanden. Voorwaarde is onder meer dat het slachtoffer zelf een claim bij DSM heeft ingediend. Is hij inmiddels aan de asbestgerelateerde ziekte mesothelioom overleden, dan kunnen de nabestaanden een schikking treffen met DSM.

In de loop der jaren hebben diverse rechters zich over de `asbestkwestie' gebogen, maar het viel moeilijk te bewijzen dat er een samenhang is tussen ondergronds werken en mesothelioom. Ook nu erkent DSM geen schuld en voelt het bedrijf zich juridisch niet aansprakelijk. Maar het chemieconcern wil volgens IAS vanuit zijn eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid de (ex-)werknemers tegemoet treden.

In september 2003 keerde DSM zo'n 50.000 euro uit aan nabestaanden van een ex-werknemer uit Baarlo, die de asbestziekte had opgelopen. DSM deed dat niet omdat de man ondergronds had gewerkt, maar omdat hij ook bovengronds actief was geweest en daar mogelijk met asbest in aanraking is gekomen.

Volgens Van der Woude gaat het om 47 asbestslachtoffers, maar het is nog niet duidelijk hoeveel van hen voor een schikking in aanmerking komen. Dat hangt onder meer af van het aantal jaren dat ze in dienst zijn geweest bij de staatsmijnen, en of ze de ziekte wellicht bij een andere werkgever hebben opgelopen. Het schadebedrag bestaat uit twee delen: een basis van ruim 5.200 euro en smartengeld van circa 47.000 euro.

    • Dooor Een