De Geus voor rechter in affaire-UWV

De ondernemingsraad van uitkeringsinstantie UWV daagt minister De Geus (Sociale Zaken) voor de rechter in verband met het mogelijke ontslag van UWV-topman Tjibbe Joustra.

De raad vindt dat De Geus de Wet op de ondernemingsraden overtreedt door geen overleg te hebben met de raad over het ontslag van Joustra.

Joustra zelf liet afgelopen vrijdag in een brief aan De Geus weten volgende week gewoon weer aan de slag te willen als voorzitter van de raad van bestuur van UWV.

De Geus zegde Joustra vorige maand de wacht aan nadat een commissie onder leiding van PvdA'er Wim Meijer had vastgesteld dat de top van UWV de minister onvolledig en onjuist had ingelicht over de inrichtingskosten van het nieuwe kantoor van UWV.

Volgende week dinsdag dient de zaak voor de bestuursrechter in Amsterdam. OR-secretaris Elly van Rijn: ,,De minister weigert met ons te praten. We hebben vorige week een gesprek gehad met de secretaris-generaal van het departement, maar dat heeft tot niets geleid. Wij hebben vijf eisen aan De Geus gesteld, maar daar gaat hij nauwelijks op in. Via een kort geding willen wij hem dwingen zich aan de wet te houden.''

De ondernemingsraad eist onder meer inspraak bij de benoeming van tijdelijk bestuurder Annink, een eventuele verlenging van die benoeming, inspraak bij het mogelijk ontslag van Joustra en medebestuurder De Cloo en de definitieve benoeming van een eventuele opvolger van Joustra. Van Rijn: ,,Wij gaan er vanuit dat Joustra hier maandag gewoon weer rondloopt. Voor die tijd willen we weten wat de motieven zijn van De Geus om hem op non-actief te stellen.'' Hetzelfde geldt volgens haar voor Pieter Cloo, de bestuurder die verantwoordelijk was voor huisvesting, die ook op non-actief is gesteld.

Een woordvoerder van De Geus zegt dat de minister gisteren in een brief de ondernemingsraad heeft uitgenodigd alsnog met hem een gesprek te hebben. Dat gesprek vindt morgen plaats. De OR vindt dat echter onvoldoende; de raad wil ook over het mogelijk ontslag van Joustra en Cloo meebeslissen.

Joustra zelf blijkt er nog steeds vanuit te gaan dat hij volgende week, als de termijn van vier weken die De Geus heeft ingesteld afloopt, terugkeert naar UWV. In een gisteren via het televisieprogramma Nova uitgelekte brief van Joustra aan De Geus stelt Joustra onder meer dat niet UWV, maar de Rijksgebouwendienst verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten bij de inrichtingskosten van het hoofdkantoor.

De woordvoerder van De Geus zegt dat een terugkeer van Joustra ,,niet mogelijk is'', omdat De Geus dat aan de Tweede Kamer heeft laten weten. Joustra is een andere baan aangeboden binnen de (semi-)publieke dienst, zo werd eerder bekend, maar dat weigert hij. De Kamer wil dat het vertrek van Joustra niet te duur wordt.