David kampt met zwakke enkels

Michelangelo's beeldhouwwerk David heeft zwakke enkels. Sinds september vorig jaar zijn restaurateurs bezig om 130 jaar vuil weg te boenen van het beroemde beeld. Davids linkerkant is nu schoon. Tijdens zijn eerste wasbeurt in jaren bleek dat het 500 jaar oude beeld niet meer in topvorm is. Volgens restaurateur Cinzia Parnigoni van Florences Galleria dell'Accademia zitten de enkels vol met scheurtjes. Parnigoni en haar collega's gaan een scan maken om precies te zien hoe groot de schade is. Overigens zijn ook Davids krullen drie centimeter afgesleten. Het beeld stond buiten tot het in 1873 naar binnen werd verhuisd om het te beschermen tegen vervuiling en slecht weer. Er is tot nu toe geen reden voor paniek, aldus Parnigoni. ,,De David overleefde onweer, middeleeuwse rellen en zelfs een zuurbad.''