Beurzen lager door Wall Street

De Europese beurzen stonden vanochtend zonder uitzondering onder druk. De oorzaak lag, als zo vaak, in New York, waar gisteren de effectenbeurzen met verlies hadden afgesloten.

In de loop van de ochtend liepen de verliezen op. Tegen het middaguur stond de AEX op de beurs in Amsterdam 1,1 procent lager op 356,63 punten. De beurs in Parijs was 0,95 procent lager dan bij het slot van gisteren. In Frankfurt bedroeg het gemiddelde koersverlies 1,05 procent, terwijl Londen met een daling van 0,4 procent het minst onder druk stond.

Onder de 25 hoofdfondsen bevonden zich slechts drie stijgers. Een daarvan was uitgever VNU, die met een 0,2 procent hogere koers bijna bovenaan stond. De beste was IHC Caland. Dat maritieme bedrijf wist er 0,25 procent bij te sprokkelen. DSM was de nummer drie met een bescheiden koersstijging van 0,1 procent. Onderaan stond ASML met een koersdaling van 4,1 procent. Unilever maakte de verkoop van een Mexicaanse dochteronderneming bekend, wat gezien de omvang voor beleggers niet echt een schok zal zijn geweest. De koers liep 0,6 procent terug.

Het meeste nieuws kwam vanochtend van de MidKap-fondsen. Zo meldde Laurus dat het een verlies uit 2002 heeft omgezet in een winst van 9 miljoen euro in 2003. De beleggers waardeerden dat en de koers steeg met 5 procent tot 1,44 euro.

Hunter Douglas, producent van de luxaflex, zag zijn jaarcijfers amper beloond worden. De koersstijging bedroeg slechts 0,1 procent. Imtech meldde een winststijging, maar viel desondanks 0,85 procent terug. Van de lokale fondsen kwam Petroplus met de bekendmaking dat vorig jaar zijn verlies sterk is toegenomen. De beleggers zagen hun aandelen in de oliemaatschappij met 0,8 procent in koers zakken.

Vooral de technofondsen stonden in Europa onder druk, als gevolg van de lagere index op Nasdaq, waar veel technologiebedijven een notering hebben. Gisteren was de Amerikaanse chipproducent Texas Instruments met een hogere raming van zijn winst gekomen, maar de Europese beleggers zagen daar niet zo veel in. Op de beurs in Frankfurt stond Volkswagen bijna onderaan met een min van 3,1 procent. De autoproducent had laten weten verder te gaan bezuinigen en 3,5 procent van de banen te willen schrappen.