Benelux zet 60 asielzoekers uit

Vanmorgen hebben Nederland, België en Luxemburg voor het eerst in Benelux-verband uitgeprocedeerde asielzoekers uitgezet. Het vliegtuig, dat rond 8.00 uur vanuit Brussel vertrok, had bijna 60 uitgeprocedeerden aan boord. Zij werden gerepatrieerd naar Kosovo en Albanië.

In januari kondigden de ministers van Binnenlandse Zaken en Vreemdelingenzaken van de Benelux al aan dat zij gezamenlijk mensen zouden gaan uitzetten. Dat gebeurde tijdens overleg met hun collega's uit andere landen van de Europese Unie. ,,Een vol vliegtuig is goedkoper dan een halfvol vliegtuig', zei de Nederlandse minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) toen.

De Europese Commissie zegde ten behoeve van dit initiatief 30 miljoen euro toe, om gezamenlijke uitzettingen in de hele Europese Unie te stimuleren. Dat geld dient maar deels voor de vluchten zelf. Het gaat vooral naar de coördinatie vooraf en de accommodatie en de integratie van uitgezette personen in hun land van herkomst. De Benelux kon bij de uitzettingsactie van vandaag nog geen aanspraak doen op dit geld: eerst moeten er nog basisregels worden goedgekeurd die de `menselijke waardigheid' bij uitzettingen moeten waarborgen.

Nederland heeft al eerder met andere landen, zoals Ierland, mensen uitgezet. Met België mislukte dat tot nog toe, omdat de Belgische politie weigerde mee te werken. In 1998 werd een Nigeriaanse vrouw die hevig tegenstribbelde door politieagenten in een kussen gesmoord. De vrouw overleed. De agenten zeiden dat ze nooit instructies hadden gekregen over wat mocht en wat niet mocht, en dat ze met te weinig waren. In 2003 werden de politieagenten veroordeeld. De Belgische politie was zo kwaad over die uitspraak, dat ze vervolgens geen repatriëringen meer wilde begeleiden. Hun geschil met de minister is nu nagenoeg opgelost.

Aan boord van het gecharterde Airbus-toestel dat vanmorgen vanaf de militaire luchtbasis Melsbroek (bij Brussel) vertrok waren 40 uitgeprocedeerden uit België, 10 tot 12 uit Nederland en 2 of 3 uit Luxemburg. Er gingen ongeveer 70 agenten mee en zelfs een hoogleraar ethiek. Volgens Philippe van Hamme van de Belgische politiebond staan er nog vijf uitzettingen op stapel, de komende weken. ,,Als Nederland ook mensen heeft voor onze bestemmingen, nemen we ze mee'. De vlucht vanmorgen, zegt Van Hamme, is ,,probleemloos verlopen'.

Gerectificeerd

Asielzoekers

In het artikel Benelux zet 60 asielzoekers uit (9 maart, pagina 3) schatte de Belgische politie het aantal uitgeprocedeerden dat werd uitgezet op 40 uit België, 10 tot 12 uit Nederland en 2 of 3 uit Luxemburg. Er werden in totaal 40 uitgeprocedureerde asielzoekers naar Kosovo en Albanië gerepatrieerd: 36 uit België, drie uit Nederland en één uit Luxemburg.

    • Caroline de Gruyter