Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Ba'asyir komt snel vrij

De Indonesische radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Ba'asyir, die ervan werd verdacht leiding te hebben gegeven aan het terroristische netwerk Jema'ah Islamiya, komt binnenkort vrij. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Indonesische Hooggerechtshof, dat Ba'asyirs celstraf van drie jaar vanochtend heeft verminderd tot achttien maanden. Met aftrek van voorarrest betekent het dat de geestelijke waarschijnlijk komende maand al uit de gevangenis komt.

De 65-jarige Ba'asyir werd medio oktober 2002 opgepakt, enkele dagen na de bomaanslagen op Bali waarbij 202 mensen, meest buitenlandse toeristen, werden gedood. Afgelopen september werd hij tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens betrokkenheid bij staatondermijnende activiteit en overtreding van de immigratiewet. Maar de hoofdmoot van de tenlastelegging, poging om de wettige regering omver te werpen en in Indonesië een islamitische staat te vestigen, achtten de rechters niet bewezen.

In december oordeelde een rechtbank in hoger beroep vervolgens dat Ba'asyir evenmin schuldig was aan verraad. Zijn straf werd toen verminderd tot drie jaar cel wegens geknoei met identiteitspapieren.