Akkoord centrale banken over goud

Vijftien centrale banken in Europa hebben nieuwe afspraken gemaakt over hun jaarlijkse goudverkopen. Een vijfjarige overeenkomst die in september afloopt, is in iets gewijzigde vorm met vijf jaar verlengd.

De maximale hoeveelheid goud die per jaar op de markt mag komen, is verhoogd van 400 tot 500 ton. Dat staat in een verklaring die de banken gisteren hebben uitgegeven in Frankfurt.

De verklaring is ondertekend door de Europese Centrale Bank en de centrale banken van Zwitserland en de lidstaten van de Europese Unie, behalve Groot-Brittannië en Denemarken. De Verenigde Staten, die de grootste goudreserves hebben, vallen buiten de overeenkomst.

In het verleden hielden landen grote goudvoorraden aan om hun munteenheid stabiel te houden. Dat is tegenwoordig minder vanzelfsprekend. Toch verkopen centrale banken niet te veel in een keer om te voorkomen dat de marktprijs van goud sterk daalt.

In de verklaring van de centrale banken staat dat goud een belangrijk bestanddeel blijft van internationale monetaire reserves. In moeilijke tijden zoeken beleggers soms hun toevlucht tot goud.

De nieuwe overeenkomst gaat in op 27 september van dit jaar. Tijdens de looptijd mag in totaal niet meer dan 2.500 ton goud worden verkocht. Groot-Brittannië heeft besloten het akkoord niet te ondertekenen omdat het zijn programma voor goudverkopen al heeft afgesloten.

De goudprijs reageerde gisteren nauwelijks op de overeenkomst.