Winst van Rabobank valt hoger uit dan verwacht

De Rabobank heeft vorig jaar meer winst geboekt dan verwacht. In het lopende jaar verwacht de bank opnieuw een winststijging te realiseren. Dit heeft de bank vanmorgen bekendgemaakt.

Rabobank, de grootste internetbank van Europa, behaalde in 2003 een nettowinst van 1,4 miljard euro, een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder. In januari had de bank gezegd dat het een winstgroei verwachte van 10 procent. De totale baten stegen vorig jaar met 8 procent naar 9,2 miljard euro.

Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk toonde zich tevreden met de winstgroei, die de bank realiseerde in ,,economisch slechte tijden''. De Rabobank verwacht dit jaar ,,een lichte verbetering'' van de economische omstandigheden, aldus Heemskerk. ,,Tegen die achtergrond is een beperkte stijging van onze baten mogelijk. Onvoorziene omstandigheden daargelaten, verwacht ik in 2004 een verdere groei van de nettowinst van 8 tot 10 procent.'' Hij voegde er wel aan toe dat Rabobank goed op de kosten moet blijven letten als het de financiële doelstellingen wil halen dit jaar.

De bankier zei verder dat Rabobank het belang in Eureko, de moedermaatschappij van verzekeraar Achmea, zal uitbreiden indien de huidige samenwerking een succes is. Rabobank nam vorige maand een belang van 5 procent in Eureko voor 225 miljoen euro. Ook een volledige overname sloot Heemskerk niet uit.

Heemskerk, sinds ruim een jaar topman van de bank, zei verder dat Rabobank tegenstander is van zowel het Stabiliteitspact als van nieuwe bezuinigingen. ,,Rabobank is voorstander van de afschaffing van het Stabiliteitspact, want het pact zorgt ervoor dat de overheid te weinig budgettaire ruimte heeft'', aldus Heemskerk vanmorgen tijdens een persconferentie. Het pact vereist dat landen in de eurozone het begrotingstekort beneden de 3 procent houden.

Voorlopige ramingen van het Centraal Planbureau voorspellen dat het tekort dit jaar kan oplopen naar 3,3 procent. De regering overweegt extra bezuinigingen om het tekort te beperken. Heemskerk is ook hier tegen. ,,Bezuinigingen hebben een negatief effect op de koopkracht van consumenten en die mag niet achteruitgaan.''