Wapen saboteert lasershield

De politie heeft een nieuw laserwapen dat bestand is tegen de lasershields waarmee automobilisten zich weren tegen snelheidscontroles. Dit heeft het openbaar ministerie bekendgemaakt.

Het nieuwe laserwapen, waarmee de politie de snelheid van automobilisten kan meten, is niet gevoelig voor de verstoring die de lasershields veroorzaken. Dat geldt wel voor de laserguns die de politie op dit moment gebruikt. In Nederland zijn naar schatting vijfduizend automobilisten met een lasershield. De laserguns zijn apparaten die gebruikt worden bij incidentele snelheidscontroles. Zij sturen een signaal naar de auto en ontvangen een code terug, waarna de snelheid berekend wordt.

De politie heeft het nieuwe wapen de afgelopen maanden getest. Twintig tot dertig moderne laserguns gaan naar verschillende korpsen, waaronder Utrecht. Op den duur zullen alle tweehonderd laserguns die nu worden gebruikt vervangen worden.

Onlangs kregen twee automobilisten die een lasershield gebruikten om snelheidsmetingen te verstoren van de rechtbank in Leeuwarden een boete van 225 euro. Twaalf anderen werden door diezelfde rechtbank vrijgesproken. Zij hadden weliswaar een lasershield of laserecho in hun bezit, maar gebruikten deze naar eigen zeggen niet om de snelheidsmeting te belemmeren. De automobilisten verklaarden dat de laserecho diende om de garagedeuren of het tuinhek te openen. Het bezit van een lasershield of -echo is niet strafbaar. Het bezit van radardetectoren is sinds enkele maanden wel strafbaar.