Vijf doden in Haïti bij schietpartij

Ten minste vijf mensen zijn gisteren gedood toen schutters het vuur openden op een massa van tieduizend demonstranten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince.

De ongewapende betogers waren de straat opgegaan om strafrechtelijke vervolging te eisen tegen de afgezette president Aristide. De ordediensten telden vijf doden en 34 gewonden na de ergste gewapende confrontatie sinds de val van Aristide.

Onder de doden was ook de Spaanse televisieverslaggever Ricardo Ortega (37), die verslag uitbracht van de betoging. De journalist die werkte voor de Spaanse publieke zender Antenna 3, werd in de buik en in het onderlichaam getroffen. Hij overleed in het ziekenhuis.

De uitgelaten massa was aan het dansen en feesten voor het Nationaal Paleis. Op verschillende vrachtwagens op het plein klonk luide muziek toen plots schoten te horen waren. Volgens getuigen openden aanhangers van oud-president Aristide het geweervuur. Ooggetuigen zagen leden van Aristide's Lavalas-beweging vuren vanaf daken en vanaf een vrachtwagen en een jeep. Ook liepen enkele militieleden schietend rond in de menigte.

CNN-producer en ooggetuige Ingrid Arnesen sprak van ,,zwaar geschut van machinegeweren''. ,,Een hele groep van Lavalas kwam de Champs de Mars afgerend, terwijl ze alle kanten uitschoten'', aldus Arnesen. Richard Crusan, majoor bij de Amerikaanse marine, kon dit niet bevestigen. Volgens hem is het nog onduidelijk wie de schutters waren. Ondertussen heeft het Amerikaanse leger wel een onderzoek geopend naar de verantwoordelijken voor het bloedbad.

De bescherming van de 10.000 betogers door Amerikaanse en Franse militairen was onvoldoende, klaagden betogers later. ,,De vredesmacht was zelfs niet in de buurt toen het schieten begon'', zei Almil Costel (31), die zelf twee keer werd geraakt in de linkerschouder. Na de schietpartij riep iemand door de luidsprekers van een vrachtwagen: ,,Elke dag sterven mensen in dit land. Jullie moeten hier iets aan doen!'' Crusan verdedigt zijn troepen: ,,Drie soldaten hebben het geweervuur beantwoord vanop de paleistrappen. Ze vuurden in de richting vanwaar de schoten klonken.''

Ook de Franse bevelhebber, kolonel Daniel Leplatois, noemde de beschuldigingen onterecht. ,,We kunnen onmogelijk de levens van alle demonstranten veilig stellen'', zei hij. Het was de eerste keer sinds hun aanwezigheid in Haïti dat de Franse en Amerikaanse troepen gewapend moesten optreden.