Turkije en de EU

Nu Turkije voortgang boekt met het behalen van de Criteria van Kopenhagen en zich constructief opstelt inzake Cyprus, brengt Roel Janssen de Turkse EU-ambities terug tot `Zonder jou' (NRC Handelsblad, 26 februari). Zeker, Turkije in de EU zal politieke repercussies hebben voor de EU. Ook zal de Europese kaart van economisch-politieke zwaartepunten veranderen en de regionale verschillen zullen eerder kleiner dan groter worden. Voorstanders van een federaal Europa zijn hier niet bang voor, getuige de steun van de Britten en progressief Duitsland voor een Turks lidmaatschap. Voorstanders van een sterk gecentraliseerd Europa bezien dit met argusogen en liften daarom mee met de door de Duitse CSU/CDU in gang gezette religieuze hetze. Janssens keuze voor `Zonder jou' is de weg van de minste weerstand, gericht op scoren op korte termijn.

    • Herman Kok