Toezicht en krediet in één hand bij PSV

Commissarissen bij PSV fungeren als geldschieter bij de voetbalvereniging. Eén toezichthouder heeft het vorige seizoen een lening tegen 8 procent verstrekt en twee andere toezichthouders zijn mede-eigenaar van spelers.

Dit blijkt uit het jaarverslag van PSV over het seizoen 2002/2003. De club heeft in dat jaar een verlies van bijna 15 miljoen euro geleden, waarbij de kosten van de tekengelden (3,1 miljoen euro) vorig seizoen voor het eerst over meerdere jaren werden uitgesmeerd. Mede door afschrijvingen op spelers kampte de club vorig jaar met een negatief eigen vermogen van 3,7 miljoen euro.

PSV is, vergelijkbaar met grote bedrijven, een zogeheten naamloze vennootschap met een raad van commissarissen. Zij houden toezicht op het beleid en moeten daarom – volgens de regels van goed ondernemingsbestuur van de zogeheten code Tabaksblat – onafhankelijk zijn. Bij PSV zijn enkele commissarissen soms ook geldschieter, sponsor en/of mede-eigenaar van een aantal spelers, onder wie de Servische topscorer Mateja Kezman.

Frans Willems, controller bij PSV, bevestigt dat de commissarissen Wim van der Leegte (VDL-groep) en Gerard Verdonschot (ex-ASML) bijdragen aan de financiering van spelers. Eind vorig jaar hadden, volgens het jaarverslag, de spelers volledig in handen moeten komen van PSV, maar daarover is nog geen overeenstemming bereikt, aldus Willems. Vorige maand kwamen de commissarissen, onder voorzitterschap van oud-Philipstopman Jan Timmer, in conflict met voorzitter Van Raaij over de contractverlenging van trainer Hiddink. Aanleiding waren onder meer de financiële problemen bij de vereniging.

Volgens Willems vermijden de betrokken commissarissen vermenging van belangen door niet deel te nemen aan stemmingen wanneer hun eigen geld in het geding is. ,,Daar wordt heel strikt op gelet'', aldus de controller in een toelichting. Willems wil niet zeggen wie de commissaris is die een lening aan de club heeft verstrekt. ,,Bij de herfinanciering van het verbouwde stadion wilden de banken dit graag'', aldus Willems.

    • Koen Greven
    • Erik van der Walle