Tex-Mex meatloaf

Bij het maken van een meatloaf of gehaktbrood moet het gehakt aangevuld worden met wat vet zodat het sappig wordt. Mijn moeder gebruikte meestal rundergehakt van doorregen sudderlappen gemengd met een beetje varkensgehakt. Broodkruim wordt ook gebruikt om de meatloaf iets lichter en luchtiger te maken, maar als u er te veel van gebruikt wordt hij sponzig. Voor dit recept heb ik het broodkruim door gemalen tacochips vervangen. Door de meatloaf in bacon te wikkelen wordt hij niet alleen sappiger, maar krijgt ook extra smaak. Gebruik evenwel niet al te zoute bacon. Van huis uit ben ik gewend om bij meatloaf altijd een saus te eten, meestal een tomatensaus, of wanneer mijn moeder kalfsvlees in plaats van rundvlees gebruikte, een champignon-roomsaus (gemaakt met een blik Campbell's champignonsoep!) Voor deze meatloaf vond ik een saus op basis van verse tomaten het meest geschikt. Binnenkort volgt er een recept voor deze heerlijk frisse salsa.

Doe de tomaten in een kom, giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan en laat ze een minuut staan. Giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Pel ze, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Doe de rundertartaar, het varkensgehakt, de helft van de tomaten, de ui, knoflook, het ei, de Worcestershire saus, het zout, de komijn, rozemarijn en verkruimelde tortillachips in een kom. Kneed het mengsel met uw handen tot alles goed gemengd is. Druk het mengsel in een of twee broodvormen. Verdeel er de overgebleven blokjes tomaat over en strooi er de kaas over. Zet de meatloaf circa 1 uur in een op 180° C voorverwarmde oven, of tot de sappen helder zijn wanneer u met een mes in het vlees prikt. Dek de meatloaf af met aluminiumfolie en laat hem circa 15 minuten staan voor u hem in dikke plakken snijdt. Serveer met aardappels en salsa.

Morgen: frisse salade.

    • Kim Maclean