Speelse `Stad 1' van Jong Hollandia

De vijf spelers die het satellietgezelschap Jong Hollandia bij de groep ZT Hollandia vormen, zijn beslist geen vadermoordenaars. Na afloop van de charmante voorstelling Stad 1, het eerste deel van een tweeluik, reikte artistiek leider Johan Simons bloemen aan de spelers uit. De vijf spelers, met een gemiddelde leeftijd van vijfentwintig jaar, presenteren een lichtvoetig en speels stuk dat ze Stad 1 noemen. Zelf wonen ze in steden als Antwerpen en Amsterdam, Den Haag of Rotterdam; geen wonder dat de charmes en nadelen van hun eigen grote stad in tekst en spel terecht zijn gekomen.

Hoewel inmiddels meer dan twintig wereldsteden meer dan acht miljoen inwoners tellen, is Stad 1 geen aanklacht tegen de verstikkende gevolgen van urbanisering. Op een nagenoeg lege speelvloer, met slechts een paar monitoren en stoelen, vertellen de spelers elk een verhaal over de stad. Zij richten zich frontaal tot het publiek. Deze cabareteske vorm heeft als gevaar dat een verhaal moet aanslaan bij het publiek; is dat niet zo, dan is de teleurstelling af te lezen aan het gezicht van de speler. De ander moet dan zo'n sterke entree maken, dat de aandacht weer gevangen wordt. Onderwerpen als parkeergarages, het plezier en de terreur van funshoppen, kunstwerken in de stad, Japanners die in Amsterdam kersvers uit het vliegtuig 's morgens om negen uur al naar het Van Gogh Museum draven, passeren de revue. De spelers dragen hun stadse kledij, een jurkje hier, een joggingbroek daar.

Het spel is achteloos en onnadrukkelijk, heel anders dan de zwaardere huisstijl van oud-Hollandia. De kern van de verhalen vormt de onechtheid van het stadsleven. Winkelende huisvrouwen voelen zich het meest thuis in een entourage van plastic planten. Voor mensen die thuis werken en dus de files missen, is er een file-simulator bedacht. Dank zij de computer kan iedereen even het `file-gevoel' krijgen, dat is belangrijk want dagelijkse files bieden zowel alleenrijdende mannen als vrouwen even de gelegenheid te flirten met de automobilist in de auto naast je. Dit is een van de aanstekelijk vertelde scènes.

Zeuren over de stad werkt niet. Een licht-ironische vorm daarentegen wel. Het is duidelijk: de acteurs zijn stedelingen en de toeschouwers bij de première in Eindhoven zijn dat ook. Als het aan zaal en spelers ligt, neemt de urbanisatie met alle fascinerende grilligheden en gektes reusachtig toe. Die slotsom stemt uiteindelijk ook weer somber. Zo is Stad 1 een liefelijke voorstelling over een dreigend onderwerp.

Voorstelling: Stad 1 door Jong Hollandia. Gezien: 4/3 Plaza Futura, Eindhoven. Aldaar t/m 6/3. Tournee t/m 5/4. Inl. 040-2333633 of www.jonghollandia.nl

    • Kester Freriks