Sopraan Voigt is te dik voor titelrol

De wereldberoemde Amerikaanse sopraan Deborah Voigt is door het Londense Royal Opera House Covent Garden ontslagen omdat ze te dik is voor de titelrol in de opera Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. Volgens de casting director Peter Katona zou Voigt er niet goed uitzien in de zwarte avondjurk, die als kostuum is voorzien voor de voorstellingen die komende zomer worden gegeven.

,,Hoewel mevrouw Voigt een prachtige zangeres is, zorgen het kostuum en het karakter van de productie ervoor, dat het niet gelukkig zou uitvallen, als ze daarin optreedt'', zei Katona gisteren in The Sunday Telegraph. ,,Normaal wordt Ariadne auf Naxos gepresenteerd op een gestileerd Grieks eiland en dragen de zangers wijde, toga-achtige kostuums. Maar nu willen we de opera brengen in elegante, eigentijdse avondkledij.'' Katona zei verder dat het bij dit soort beslissingen niet alleen gaat om hoe iemand eruit ziet, maar ook om hoe de zangeres zich beweegt op het podium.

Volgens een woordvoerder van Covent Garden is bij de beslissing om Voigt niet te laten optreden in Ariadne auf Naxos geen contractbreuk gepleegd. Maar hij wilde niet ingaan op de vraag welke afspreken er eerder met de sopraan waren gemaakt. Volgens The Sunday Telegraph heeft Deborah Voigt verklaard dat er wel degelijk sprake was van een contract en dat er nu een juridisch probleem bestaat tussen haar en Covent Garden.

Voigt zei verder dat ze niet verwacht nog in Londen te zullen zingen, zolang Peter Katone belast is met de casting van Covent Garden. ,,Ik heb brede heupen en Covent Garden heeft een probleem met mij, althans de casting director heeft daarmee een probleem. Dat is jammer.''

Deborag Voigt (43) is wereldberoemd en treedt regelmatig op in de Metropolitan Opera in New York, waar ze in april naast de tenor Placido Domingo zal zingen in Wagners Die Walküre. Daarna treedt ze nog op bij de Weense Staatsopera. Drie jaar geleden stond ze in Covent Garden nog wel op het podium als de keizerin in Strauss' Die Frau ohne Schatten.

Deborah Voigt trad in de afgelopen jaren ook verscheidene malen met succes op in ons land. In de Matinee op de Vrije Zaterdag zong ze onder Edo de Waart in 1991 in Wagners Die Walküre, in 1992 in een Strauss-concert met onder andere delen uit Ariadne auf Naxos en in 1993 zong ze in de Matinee in Wagners Lohengrin. Het zelfde jaar was ze in Rotterdam te horen tijdens uitvoeringen van de Achtste symfonie van Mahler.

Ook trad ze op bij het Koninklijk Concertgebouworkest en bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Voigt wordt in de Londense productie van Ariadne auf Naxos vervangen door de slankere sopraan Anne Schwanewilms, die op 27 maart in Amsterdam zingt in de Matinee in een concert met muziek van Webern, Berg en Strauss. Het Radio Filharmonisch Orkest wordt dan gedirigeerd door de Britse dirigent Mark Elder.