Slordig PSV simpel langs Utrecht

Guus Hiddink zag dit weekeinde andermaal dat het verschil tussen een modale club uit de eredivisie als FC Utrecht en een internationale subtopper als AJ Auxerre levensgroot is. Zaterdagavond raakte de coach van PSV onder de indruk van de professionele instelling die de Franse ploeg uitstraalde in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen Lille. Gisteren zag Hiddink dat een matig optreden van zijn eigen PSV ruim voldoende was om FC Utrecht met 4-0 te kleineren.

Hoewel Utrecht-coach Foeke Booy tegenstander PSV na afloop ,,een lepe, geslepen ploeg'' noemde, vond Hiddink dat zijn spelers opnieuw ,,niet slim en gis genoeg'' waren geweest. De fouten van de vooral voor rust zeer slordig spelende landskampioen werden door FC Utrecht niet afgestraft. PSV had aan een paar oplevingen voldoende om de volle winst binnen te halen. Zelfs het normaal gesproken zo fanatieke Utrechtse publiek roerde zich amper. Al had dat ook te maken met een actie van de speaker die de aanhang opriep geen kwetsende spreekkoren aan te heffen. Toen een aantal Utrecht-supporters na twintig minuten scheidsrechter Roelof Luinge uitmaakte voor hoerenjong, werd onmiddellijk ingegrepen. ,,Nee, jongens! We hadden afgesproken dat we dat niet zouden doen. Doe het dan ook niet!'', klonk door de luidsprekers. Daarna was het lang stil in het stadion van Utrecht waar het repertoire van de fans kennelijk vooral bestaat uit liedjes die de tegenstander moeten kwetsen. Op het slechte veld waar de spelers van koploper Ajax vorige week op schandalige wijze verbaal werden gegeseld en ook nog eens een 1-0 nederlaag leden, bleef PSV kinderlijk eenvoudig op de been.

Juist daarom wond Hiddink zich zo op over de gele kaarten die Mateja Kezman en Jürgen Colin kregen van Luinge. Zowel de aanvaller als de verdediger is geschorst voor de topper van komende zondag tegen Feyenoord. Na afloop sprak Hiddink zijn topscorer aan. ,,Ik heb tegen Kezman gezegd dat hij wat gisser moet zijn. Dat geldt ook voor Colin'', stelde de coach. ,,Ze weten wat de score is, wie de scheidsrechter is en dat ze al drie kaarten hebben. Pak die vierde dan niet. Want dan zit je dus de volgende keer op de tribune.''

Kezman werd zeven minuten na rust met geel bestraft toen hij in al zijn ijver te hard een duel inging tegen Jordy Zuidam. Op dat moment hadden Wilfred Bouma en Mark van Bommel PSV al op een 2-0 voorsprong gezet. Direct nadat Luinge de gele kaart omhoog hield, besefte Kezman dat hij het duel met Feyenoord zal missen. Juist in dergelijke wedstrijden wil de topscorer de internationale scouts overtuigen van zijn kwaliteiten. Want het vierde doelpunt dat de spits tegen Utrecht maakte is vooral van statistische waarde. Het was het zeventiende competitiedoelpunt van de Servische international. Maar Kezman zou de treffer graag inleveren voor een plek op het veld tegen Feyenoord.

Volgens Hiddink had de manier waarop Kezman tegen zijn straf opliep vooral te maken met zijn instelling. De aanvaller streed ook tegen FC Utrecht weer voor elke meter. Hij maakte slidings en ging vol de duels in. Juist dat laatste werd hem fataal. Hiddink: ,,Kezman had moeten denken: `Laat de middenvelders en verdedigers dit maar oplossen'. Dit was niet slim.''

Het afgelopen anderhalve seizoen is Hiddink steeds bezig geweest met het mentaal sterker maken van de selectie. Voortdurend wees hij zijn spelers op hun instelling en beleving. Hiddink wond zich in Utrecht vooral in de eerste helft op over de ongeconcentreerde houding waarmee sommigen aan het duel begonnen. Een dergelijke instelling werd in de afgelopen seizoenen op het internationale podium hardhandig afgestraft door clubs als Arsenal, Dortmund, Monaco en Deportivo. Hiddink besefte terdege dat komende donderdag tegen Auxerre een andere aanpak is vereist. ,,Ik heb vandaag spelers dingen zien doen die internationaal echt niet kunnen. Als je die foutjes tegen een club als Auxerre maakt, ben je weg. Dan heb ik het vooral over onnodig balverlies. Pas als je vaak sterke tegenstanders treft, word je zelf leper en geslepener'', zei Hiddink gisteren.

Een dag eerder had de oefenmeester nog gezien hoe de reserves van Auxerre na de wedstrijd tegen Lille om half elf een training afwerkten. Hiddink had in het noorden van Frankrijk een ploeg aan het werk gezien die vrijwel geen zwakke plekken kende. Hiddink: ,,Zowel tactisch als mentaal beschikken de Fransen over echte professionals. Ze beschikken over een elftal dat helemaal in balans is. FC Utrecht speelde destijds in Auxerre een beetje naïef. Als wij ze in een zetel naar ons doel brengen is het over en sluiten.''

De tegenstander in het UEFA-Cuptoernooi speelde eerder FC Utrecht met 4-0 weg. Ook toen bleek hoe groot het verschil is tussen een middelmatige Nederlandse ploeg en een Franse subtopper.

FC Utrecht

0

PSV

4

Ruststand 0-2. 43. Bouma 0-1, 45. Van Bommel 0-2, 85. Park 0-3, 90. Kezman 0-4. Schds: Luinge. Tsch: 17.500. Gele kaart: Schut (FC Utrecht), Colin, Van der Schaaf, Kezman (PSV).