Palestijnen gedood bij acties Israël

De Palestijnse Autoriteit heeft na een weekeinde waarin het Israëlische leger 14 Palestijnen doodde, de Verenigde Naties gevraagd een troepenmacht in de Gazastrook te legeren.

De Israëlische stafchef, generaal Ya'alon, heeft verdere offensieven aangekondigd. Palestijnse groepen zwoeren wraak.

De 14 doden, onder wie vier kinderen, vielen in de Palestijnse kampen Nusseirat en Bureij, waar het Israëlische leger met tanks, helikopters en scherpschutters jacht maakte op leden van de (moslim)extremistische organisaties Hamas, Islamitische Jihad en Aqsabrigades. De operatie was gericht tegen degenen die de joodse nederzettingen in de Gazastrook, het Katif-blok, met onder vuur nemen.

Premier Sharon wil deze nederzettingen ontruimen. Volgens een woordvoerder van Sharon, betekent dat nog niet dat ,,wij de Palestijnen de vluchtelingenkampen laten gebruiken om vandaaruit aanvallen te lanceren''.

In verband met Sharons plan heeft de Britse regering ook geopperd internationale troepen in de Gazastrook te stationeren. De Israëlische regering heeft daar niet op gereageerd.

Terwijl Israël vanwege het carnavaleske Purim-feest een zwaar bewaakt fort leek, hadden in de kampen Nusserat en Bureij zware gevechten plaats en was het in alle, afgesloten Palestijnse steden zeer onrustig. Nadat Israëlische troepen de dichtbevolkte wijken was binnengetrokken, werden via de luidsprekers van de moskeeën leden van Hamas, Islamitische Jihad en Fatah opgeroepen in actie te komen. Duizenden jongeren en kinderen volgden de gevechten en omringden de met antitankraketten bewapende Hamasstrijders met een soort menselijk schild.

Het aanzienlijke aantal gewonden, meer dan 100, wordt verklaard door de aanwezigheid van de jongeren in de vuurlinies van zowel het leger als de Palestijnse militanten. Voor Hamas noch het leger vormen de mensenmassa's een belemmering om het vuur op elkaar te openen. Uren na de gevechten werden in geladen sfeer in Gaza demonstraties gehouden en de begrafenissen van de slachtoffers liepen uit op manifestaties.

Een dag eerder kwamen zes Palestijnen, onder wie twee grenswachten, om het leven bij een poging de VIP-terminal van de grensovergang Erez op te blazen. De speciale controlepost voor VN-diplomaten, personeel van de non-gouvernementele organisaties en journalisten werd van Palestijnse kant aangevallen door twee groen geschilderde op Israëlische voertuigen lijkende jeeps. De jeeps, die voorzien waren van Israëlische kentekenplaten en Hebreeuwse letters, kwamen niet verder dan de Palestijnse grenspost, waar een van de jeeps explodeerde. Twee Palestijnse grenswachten en vier aanvallers werden gedood.