Nederlandstalig werk overheerst bij El Hizjra-prijs

Zondag zijn in het Tropenmuseum in Amsterdam de El Hizjra-literatuurprijzen uitgereikt. Voor de twaalfde keer werden schrijftalenten van Marokkaanse en Arabische afkomst beloond voor hun werk. Opvallend was dat 75 procent van de inzendingen dit jaar bestond uit Nederlands werk, terwijl in de beginjaren het merendeel van de deelnemers nog in het Arabisch schreef. De jury verklaart dit doordat de tweede en derde generatie Marokkaanse Nederlanders doorgaans van kind af aan in Nederland woont. De eerste prijzen gingen dit jaar naar: Dounia Tourabi uit Enschede voor het verhaal De Oase in de categorie proza 15-18 jaar, Farida Najim uit Zeist voor Droom in de categorie proza 19-25 jaar en Abdelmajid Abou-Saad uit De Meern met Amandelvruchten in de categorie proza 26 jaar en ouder. De verhalen en gedichten van de winnaars zijn gebundeld onder de titel Dubbelleven.

Gerectificeerd

El Hizjra-prijs

Het bericht Nederlandstalig werk overheerst bij El Hizjra-prijs (8 maart, pagina 9) noemt drie van de vier winnaars van deze literatuurprijs. De naam van Nisrine Mbarki uit Tilburg, die de poëzieprijs won, ontbrak.