Joss Stone (16) is een wonder

Wonderkinderen doen zich niet alleen voor in de klassieke muziek, ook de soulmuziek kent sinds kort zo'n bovennatuurlijk talent. De zestienjarige Joss Stone zingt met de bezieling van een Engelse Aretha Franklin, onbedorven door de karaokewedstrijden die ze won. Platenbaas Steve Greenberg redde haar van een vluchtig Idols-scenario en koppelde haar aan serieuze begeleiders als Betty Wright en The Roots, die van Stones debuutalbum The Soul Sessions een mirakel van authentieke soul maakten.

Met haar doorleefde stem en wereldwijs songmateriaal als Joe Simons The chokin' kind zou Joss Stone op het podium bijna voor een volwassen soulzangeres door kunnen gaan, ware het niet dat ze zaterdag in een vol Paradiso nog wat schutterig reageerde op de adoratie. Op haar performance viel niets af te dingen: ze smeekte, kreunde, haalde uit en beroerde de gemoederen als een zangeres die het complete repertoire van Stax en Atlantic in zich heeft opgezogen. Dat er daarbij een element van imitatie naar binnen sloop, had alles te maken met het feit dat ze al dat liefdesverdriet en al die volwassen lustgevoelens nog niet werkelijk kan hebben ondervonden.

Bij het vinden van haar ware stem zijn er twee geesten uit het muziekverleden die om haar aandacht vechten. Enerzijds zou ze zich kunnen ontwikkelen tot een nieuwe Dusty Springfield: een statige souldame met de dictie van een onaantastbare diva.

Anderzijds schuilt er een Janis Joplin in haar, die met rauwe onbevangenheid een revolutie in de popwereld zou kunnen veroorzaken, als ze maar wegblijft van brave zijsporen als North Sea Jazz en obligaat zwijmelmateriaal als For the love of you van The Isley Brothers. Andere nummers op haar repertoire bleken geïnspireerder: het ingehouden gospelvuur van The Soul Brothers Six' Some kind of wonderful en het huiveringwekkend mooie I had a dream van John B. Sebastian. Als Joss Stone het nog tien jaar volhoudt om wat levenservaring op te doen, staat haar een florissante toekomst te wachten.

Concert: Joss Stone. Gehoord: 6/3 Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard