Jörg Haider wint verkiezingen in deelstaat Karinthië

De rechts-populistische FPÖ van Jörg Haider heeft gisteren de deelstaatverkiezingen in Karinthië gewonnen. Ondanks een kleine winst van de sociaal-democratische SPÖ, bleef de voorspelde nek-aan-nek race uit. De FPÖ behield haar zestien zetels, de SPÖ won er twee en kwam op veertien.

De grote verliezer was de conservatieve ÖVP. De partij van bondskanselier Wolfgang Schüssel verloor vier van haar acht zetels. De Groenen komen met twee zetels in het deelstaatparlement.

De winst van de FPÖ in Karinthië is geen landelijke trend. Bij de deelstaatverkiezingen in Salzburg verloor de FPÖ dramatisch (van zeven naar drie zetels). Ook de conservatieven verloren, maar wel minder dan in Karinthië. In Salzburg zijn de sociaal-democraten de grote winnaars. De partij komt door een winst van vijf zetels op zeventien en is daarmee voor het eerst in zestig jaar de grootste in het tot nu toe door de ÖVP gedomineerde deelstaatparlement.

Haider toonde zich gisteren ,,tevreden'' met de verkiezingsuitslag. ,,Niemand had ons nog een kans gegeven om te eindigen als nummer één'', aldus Haider. Hij zei niet terug te zullen keren naar de landelijke politiek. Hij wil een tweede termijn als Landeshauptmann, gouverneur, in Karinthië. De gouverneur wordt gekozen door het parlement en dus zal Haider de steun moeten krijgen van een van de andere partijen. ,,Peter Ambrozy [SPÖ-leider in Karinthië] heeft dat al laten doorschemeren'', aldus Haider gisteren. De SPÖ heeft laten weten zelf niet met een kandidaat voor het gouverneurschap te zullen komen. Steun aan Haider

Volgens Haider zou hij ook op steun van de ÖVP kunnen rekenen als men daar ,,onder een nieuwe leiding tot bezinning komt''. Volgens veel commentatoren is de zwakte en onervarenheid van Elisabeth Scheucher-Pichler, echtgenote van de burgemeester van Klagenfurt, een belangrijke oorzaak voor de zware nederlaag van de ÖVP. Scheucher-Pichler heeft voor de verkiezingen steun aan een nieuw gouverneurschap van Haider uitgesloten en daarmee een deel van de eigen achterban van de partij vervreemd. Uit peilingen blijkt dat veel ÖVP-kiezers thuis zijn gebleven. Ondanks de nederlaag bleef ze gisteren bij dat besluit.