Jet zet de party-dj op zijn plaats

De Australische groep Jet heeft op een cd ten minste twee wezenlijke rock-thema's aangesneden.

Ten eerste natuurlijk Are You Gonna Be My Girl?, een nummer waarin de oervraag wordt gesteld op een toon van maar nauwelijks beheerste hysterie. En ten tweede het strijdvaardige Roll Over DJ, dat de inmiddels tot ster verheven party-dj op zijn plaats zet: `I know that you think you're the star/ a pill poppin' jukebox is all that you are'. Dj maak plaats, hier is Jet!

En bij Jet draait alles om de gitaar en zijn mogelijkheden. Want zanger/gitarist Nic Cester en handlangers leunen graag op de primitievere hardrock uit de jaren zeventig.

Gitaarriffs als betonnen paaltjes wijzen de weg naar het rock-walhalla. Hier mag dan sprake zijn van een bijna antieke kunstvorm, de aanpak van Jet heeft niets te maken met de ironische kitsch van bijvoorbeeld The Darkness.

De manier waarop Jet zaterdagavond zijn muziek uitvoerde was serieus, gedreven en secuur. De Max was uitverkocht, want sinds de single Are You Gonna Be My Girl is ingezet als muziekje bij een telefonie-reclame, heeft de beginnende groep meteen veel fans.

Vier stoffige muzikanten in spijkerbroek en zonder machoposes lieten hier horen dat rock nog altijd simpeler kan. En langzamer. Want bijzonder aan Jet is dat de gitaren wel ronken, maar dat het tempo doorgaans ontspannen is. Daarin is er een gelijkenis met die andere veelbelovende nieuwe band, Kings Of Leon: ze zijn cool door hun gebrek aan haast.

De heldere zang van voorman Nic Cester werd ondersteund door zijn broer, drummer Chris. Nic Cester zwaaide met zijn arm in de beste Pete Townsend-traditie en zocht medegitarist Cam Muncey af en toe op voor een gitaarduet in de stijl van Ron Wood en Keith Richards.

Het concert sloot af met een uitvoering van Blue Suede Shoes, en ook de ballades, zoals het mierzoete Look What You've Done, werden met gratie gebracht. Zoals te horen op het vorig jaar verschenen debuut Get Born zijn de liedjes soms wat eenvormig.

Jet legt een nummer graag halverwege stil, om vervolgens de draad weer op te pakken met een knetterend stukje gitaar. Dat gaat na een aantal nummers opvallen. Maar zet daar zo'n vagebond-wals als Are You Gonna Be My Girl tegenover, en je bedenkingen zijn op slag vergeten.

Concert: Jet. Gehoord: 6/3 Melkweg/Max, Amsterdam.

    • Hester Carvalho