Heerenveen laat overwinning glippen in De Kuip

Het scheelde weinig of SC Heerenveen had na PSV en Ajax binnen twee weken ook Feyenoord verslagen. In De Kuip nog wel. De Friese ploeg met het Scandinavische gezicht verspeelde echter in het laatste kwartier een 0-2 voorsprong, kreeg vervolgens in de slotfase nog twee grote kansen om alsnog het volle pond te incasseren, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel.

Door twee treffers van Thomas Buffel bleef Feyenoord, dat de afgelopen weken aan de beterende hand leek, een nieuwe afgang bespaard. Niettemin heeft coach Foppe de Haan een aardige afscheidstournee ingezet. Zelf is hij er optimistisch over. ,,Europees voetbal kunnen we zeker halen. Daarvoor moeten we vierde of vijfde worden. Maar ik sluit ook niet uit dat we aan het einde van de rit op de derde plaats staan. De Schwung zit er namelijk bij ons aardig in. We hebben in de loop van dit seizoen een enorme stap voorwaarts gemaakt.''

De Haan baseert zijn bespiegeling ook op het resterende programma van Heerenveen. De blauwwitten kunnen bovendien weer over spits Gerald Sibon beschikken, die na een lange afwezigheid wegens een blessure tegen Feyenoord even werd ingezet. Voorlopig staat Heerenveen vier punten achter op AZ, de andere smaakmaker dit seizoen.

De komende tegenstanders van Heerenveen konden gisteren zien hoe ze het team van De Haan moeten bestrijden. Toen Feyenoord alle beschikbare aanvallende krachten in de strijd wierp en Heerenveen onder druk zette, raakte de Friese ploeg het spoor bijster. Vooral de te grote afstand tussen de defensie en de middenlinie viel De Haan op. Heerenveen kwam op het middenveld een man te kort, er sloop angst in de ploeg en een goede communicatie ontbrak.

Opvallend was de timide rol van de anders zo strijdbare Mika Väyrynen. De Finse middenvelder sloopte Ajax en PSV, maar was nu minder dominant. Hoewel Feyenoord waarschijnlijk nooit zijn afkoopsom zal kunnen betalen – hij staat tot 2006 bij Heerenveen onder contract – is zijn naam genoemd in De Kuip. De Haan vermoedt evenwel dat Väyrynen alleen geïnteresseerd is in een aanbieding uit het buitenland. Toevallig (of niet) zaten er gisteren ook veel vertegenwoordigers van clubs uit bijvoorbeeld Engeland (Tottenham Hotspur, Aston Villa) op de tribune. Zij kwamen met name voor Robin van Persie die slechts een half uurtje mocht invallen. Als de scouts zich ook hebben verdiept in het spel van Väyrynen moeten ze dit keer niet echt onder de indruk zijn geraakt. ,,Hij voetbalde veel voor zichzelf'', erkende De Haan. ,,Met kunstjes en zo. Mika speelde onder druk. Het laat geen mens onberoerd als je weet dat je in de belangstelling staat.''

Het feit dat Väyrynen en Daniël Hestad niet op het juiste moment hun verdediging ondersteunden betekende gistermiddag misschien wel de redding van Feyenoord. Paul Bosvelt, van wie in de rust eindelijk afscheid werd genomen, zag vanaf de tribune nog eens bevestigd dat hij er goed aan heeft gedaan Feyenoord te verruilen voor Manchester City. De trots van Rotterdam-Zuid speelde chaotisch en was aanvallend daardoor machteloos. De wedstrijd leek voor Dirk Kuijt een kwelling. Ondanks zijn betrokkenheid bij de doelpunten struikelde de spits af en toe over de bal en kon hij nauwelijks iets uitrichten tegen het centrale verdedigingsduo van Heerenveen, Marcel Seip en Petter Hansson. Pas toen Shinji Ono het veld betrad kwam er wat meer creativiteit in het spel van Feyenoord. Ook dankzij de inbreng van invaller Danko Lazovic kon de druk op Heerenveen worden opgevoerd. Het is de vraag hoeveel krediet Kuijt nog heeft bij trainer Bert van Marwijk.

Dat geldt ook voor Robin van Persie. Van Marwijk had geen boodschap aan de scouts op de tribune voor het 20-jarige talent en liet hem rustig een uur op de bank zitten. Anthony Lurling genoot de voorkeur boven de veelbesproken Rotterdammer. In het half uur dat Van Persie zijn kwaliteiten mocht tonen liet hij zo weinig zien dat het twijfelachtig is of hij zondag tegen PSV wél in de basis begint.

Van Marwijk kan dan weer beschikken over de gisteren geschorste Patrick Paauwe. Aangezien de veelgeplaagde coach tegen Heerenveen zeven verdedigers miste, posteerde hij Hossam Ghaly centraal achterin. De Egyptenaar was soms wel sterk in duels, maar speelde de bal ook enkele keren knullig in de voeten van een tegenstander. En dat kan fatale gevolgen hebben op die positie. ,,Ik heb dan ook gemengde gevoelens over Ghaly'', zei Van Marwijk. ,,Hij kan heel goed voetballen maar laat nog wel eens een steekje vallen.''

Feyenoord

2

SC Heerenveen

2

Ruststand 0-1. 12. Selakovic 0-1 (strafschop), 67. Knopper 0-2, 75. Buffel 1-2, 82. Buffel 2-2. Schds: Van Egmond. Tsch: 46.300. Gele kaart: Lurling, Pardo, Schreuder (Feyenoord), Väyrinen, Seip (Heerenveen).

    • Erik Oudshoorn