Harde kritiek van oud-PG op Justitie

Het vroegere hoofd van het openbaar ministerie (OM), Arthur Docters van Leeuwen, vindt dat het complete systeem van rechtshandhaving op de schop moet.

Volgens hem komt anders onze rechtsstaat in gevaar. Docters van Leeuwen pleit onder meer voor het instellen van een superminister van Justitie en hij wil een staatscommissie de hele justitiële keten laten doorlichten.

Docters van Leeuwen, tegenwoordig voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), zei dit gisteren in een uitzending van het televisieprogramma Netwerk. De oud-procureur generaal constateert onder meer dat de politie minder taken en minder bazen moet krijgen. Het OM moet zich beter gaan specialiseren en de organisatie moet topjuristen binnen zien te halen, om de kwaliteit van de vervolgende instantie te verbeteren. ,,Als je het systeem niet op de schop neemt, dan ben je niet klaar voor de moderne tijd'', aldus Docters van Leeuwen, die voor een Deltaplan voor Justitie pleit.

In een reactie benadrukt verantwoordelijk minister Donner (Justitie) dat het kabinet al begonnen is met een dergelijke ingrijpende operatie. Dat is vormgegeven in het zogenoemde veiligheidsplan van de huidige regering, zei hij. Dat is mede opgesteld omdat ook Justitie inzag dat ,,de keten onder druk staat'', aldus zijn woordvoerder. Donner wijst daarbij onder meer op de inmiddels opgerichte nationale recherche. ,,Ook het openbaar ministerie is met een reorganisatie bezig die tot verbetering en betere specialisatie moet leiden. Op dit moment wordt daar een enorme inspanning geleverd. De plannen van Docters van Leeuwen zijn in uitvoering, want de situatie zoals die was, was onaanvaardbaar'', aldus Donner.

De minister vindt het instellen van een staatscommissie, zoals Docters van Leeuwen bepleit, geen goed idee. Daar zit men de eerste tien jaar aan vast, voordat er iets kan veranderen, meent Donner. In zijn ogen vertraagt een dergelijke commissie het noodzakelijke veranderingsproces juist. Deze zomer komt Justitie overigens zelf met een `reguliere' evaluatie van de hele keten. Donner noemde het nu niet het moment om over een superminister voor Justitie te spreken. ,,Dat soort zaken regel je in de informatiefase van een kabinet, niet halverwege de rit.''