Erik Dekker begint goed in proloog Parijs-Nice

Wielrenner Erik Dekker is gisteren als derde geëindigd in de proloog van de Franse rittenkoers Parijs-Nice. De overwinning en de leiderstrui gingen naar de Duitser Jörg Jaksche, die op het parcours van dertien kilometer vier seconden sneller was dan de Italiaan Davide Rebellin. Dekker bleek een fractie langzamer. ,,Maar ik ben zeer tevreden. Ik heb enorm naar deze wedstrijd toegeleefd en me goed op dit parkoers voorbereid'', sprak de kopman van Rabobank.

Dekker is altijd een goede tijdrijder geweest, maar juist in de jaren dat hij ging uitblinken in het peloton werd hij in de race tegen de klok minder succesvol. Op het regenachtige traject ten zuiden van Parijs voelde hij zich thuis. Zijn Amerikaanse ploeggenoot Levi Leipheimer fietste als enige op kletsnat asfalt en eindigde als 35ste op 40 seconden van ritwinnaar Jaksche.

Dekker beschouwde zijn derde plaats als een persoonlijk succes na twee jaar blessureleed. Hij brak bijna twee jaar geleden zijn heup in Milaan-Sanremo en na een lange revalidatie stootte hij op oudejaarsdag van 2002 zijn knie. De gevolgen van de onschuldige botsing waren groot. Hij had altijd pijn op de fiets en voelde zich pas dit najaar volledig fit.

Dekker verkoos Parijs-Nice boven Tirreno-Adriatico, waar hij twee jaar geleden een paar dagen voor zijn val in Milaan-Sanremo de eindzege behaalde. ,,Ik heb Parijs-Nice nog nooit gewonnen'', verklaarde hij zijn keuze met een knipoog. ,,Dit is een koers die ik net aankan, net als de Tirreno. In de beklimmingen kan ik niet aanvallen, maar normaal gesproken wel goed meekomen. Het zit tegen de limiet aan van wat ik kan.''

Met de eindzege in de Ronde van Murcia heeft de Spaanse wielrenner Alejandro Valverde een jongensdroom werkelijkheid zien worden. De vice-wereldkampioen is de eerste inwoner van Murcia die de plaatselijke etappekoers op zijn naam weet te brengen. Vorige week won hij ook de Ronde van Valencia.