Draka maakt eind aan omzetdaling

De stelselmatige daling van de omzet van kabelproducent Draka Holding is in de tweede helft van vorig jaar tot stilstand gebracht. In de eerste helft van 2003 daalde de omzet nog met bijna 10 procent, in de tweede helft nog maar met 0,3 procent. Dat heeft Draka vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

Over het hele jaar kwam de omzet ruim 5 procent lager uit op 1,4 miljard euro. In 2002 daalde de omzet nog met 22 procent. De nettowinst, in 2002 nog 25,1 miljoen euro negatief, kwam vorig jaar uit op 11,2 miljoen euro, maar dat bedrag is inclusief de eenmalige opbrengst van 11,4 miljoen uit onder meer de verkoop van onroerend goed in Spanje en China. Als die buiten beschouwing gelaten wordt, boekte Draka in de eerste jaarhelft een verlies van 4,8 miljoen euro en in de tweede helft een winst van 4,6 miljoen.

,,In de eerste helft van vorig jaar hebben we de bodem bereikt. De tweede helft laat weer een duidelijke opgang zien'', zei Draka-bestuursvoorzitter J. van Kesteren vanmorgen. Met name op het gebied van glasvezelkabel voor de telecomsector zijn de vooruitzichten gunstig. ,,De financiële positie van de meeste telecombedrijven is aanmerkelijk verbeterd en zij investeren weer in hun netwerken.''

In 2003 ondervond Draka nog altijd hinder van de malaise in de telecom en ook de geringe bedrijvigheid in de bouw leidde tot minder vraag naar kabels. Wel steeg de vraag naar glasvezelkabels en kabels voor transportmiddelen, zoals auto's en vliegtuigen. De gestegen afzet van glasvezel, een toename in volume van 81 procent, is onder meer een gevolg van de sterk gestegen vraag in China, waar Draka een belang van 37,5 procent in een grote kabelproducent heeft, die met een marktaandeel van 40 procent leider is in glasvezelkabel.

Draka rondde in 2003 de reorganisatie af waarbij, in een reactie op het instorten van de telecommarkt in 2002, het personeelsbestand met 800 man werd ingekrompen, ongeveer 10 procent van het totaal. Voor dit jaar verwacht Draka dat de condities op de kabelmarkt ,,enigszins zullen verbeteren'' ten opzichte van 2003, vooral in het tweede halfjaar. Concrete winstverwachtingen wil Draka pas over een half jaar geven. Draka zal vanaf de tweede helft van 2004 meer omzet boeken, als gevolg van de vorige maand aangekondigde samenvoeging van Draka's glasvezelactiviteiten met die van het Franse Alcatel. In deze samenwerking, die 1 juli ingaat en goed is voor 670 miljoen euro omzet, krijgt Draka een belang van 50,1 procent.