`De Grieken zijn zorgeloos geweest'

Griekenland heeft protest aangetekend tegen de uitsluiting van de hockeyploeg voor de Spelen in het eigen Athene.

Het is niet met angst en beven, maar juist met vertrouwen dat de wereldhockeybond (FIH) de uitspraak van het internationale sportgerechtshof (CAS) tegemoet ziet. ,,Wij zijn vol goede moed'', zegt voorzitter Els van Breda Vriesman bij het pre-olympisch toernooi in Madrid.

Waar is dat vertrouwen op gebaseerd?

Van Breda Vriesman: ,,Wij hebben er alles aan gedaan de Grieken op weg te helpen. Het land heeft geen hockeyhistorie, maar wist al in 1997 dat het zeven jaar later de Spelen zou organiseren, en dus aan de slag moest met zijn hockeyploeg. Dat hebben ze niet gedaan. Tot 2001 is niets gebeurd. Toen ben ik naar Jacques Rogge (voorzitter IOC, red.) gegaan en heb gevraagd: wat te doen? In samenspraak met het IOC is toen een kwalificatie-eis geformuleerd. Griekenland moest zich eerst plaatsen voor het EK. Dat is ze niet gelukt. Toen kwam de play-off. Is ze ook niet gelukt. En nu stappen ze dus naar het CAS. Dat is hun goed recht, maar gelet op de voorgeschiedenis geef ik ze weinig kans. Mochten de Grieken toch in het gelijk worden gesteld, dan zal de FIH zich neerleggen bij het oordeel, dat ik overigens half of eind april verwacht.''

De nummer zeven van het kwalificatietoernooi in Madrid kan nog van een koude kermis thuiskomen.

,,Die mogelijkheid bestaat, en dat zou vervelend zijn. Maar nogmaals: ik verwacht niet dat het zover komt. Griekenland moet consciëntieus met de sport omgaan. Wij hebben geen spijt. Wij zijn doordacht te werk gegaan. Dat kan je van de Grieken niet zeggen.''

Zijn ze eigenwijs geweest?

,,Zorgeloos is een beter woord. Veel adviezen zijn in de wind geslagen. En dat door een bond die wordt geleid door mensen die afkomstig zijn uit het karate, en dus geen weet hebben van een teamsport als hockey. Op ons advies hebben ze nog wel het stadion in Hellenikon teruggebracht van 15.000 naar 8.000 zitplaatsen.''

Nederland was laatst niet welkom in dat stadion. Zijn de Grieken zo boos dat ze overgaan op pesterijen?

,,Nee. Het stadion is gewoon nog niet klaar. Het is eigendom van de Griekse overheid en niet van de bond met wie Nederland in contact was getreden. Het stadion zal op tijd gereed zijn. Grieken zijn goed in het vinden van oplossingen op het allerlaatste moment. Het woord chaos is niet voor niets in Griekenland uitgevonden.''