Buffett kiest voor sparen

Superbelegger Warren Buffett houdt binnen zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway 36 miljard dollar (29 miljard euro) in contanten aan omdat het beleggingsklimaat volgens hem onvoldoende goed is. De relatief lage rente-inkomsten hierover noemt hij ,,pijnlijk, maar niet zo pijnlijk als iets stoms doen met dit geld''.

Dit stelt Buffett in zijn populaire nieuwsbrief die dit weekeinde is verschenen. In 2002 hield Buffett 12 miljard in contanten aan. Het herstel van de Amerikaanse economie en de winstgroei van 80 procent (tot 12 miljard dollar) bij de verzekeringstak van Berkshire hebben de scepsis van de 73-jarige toonaangevende belegger niet weg kunnen nemen. Wegens de zwakke dollar heeft hij 12 miljard dollar in niet-Amerikaanse valuta gestoken.

Over het afgelopen jaar bleef het beleggingsfonds in zijn resultaten achter bij de S&P-index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Berkshire boekte een rendement van 21 procent, de S&P bijna 29 procent. Over de 38 jaar waarin het fonds actief is, werd een gemiddeld jaarlijks rendement geboekt van bijna 12 procent. Een aandeel Berkshire kost nu bijna 100.000 dollar.

In de jongste brief haalt Buffett onder meer uit naar de Amerikaanse politiek en naar zijn collega-bestuursvoorzitters. Hij vindt het vreemd dat vooral de grote bedrijven profiteren van de nieuwe regels die de regering-Bush doorvoert. ,,Als er een klassenoorlog in de VS woedt, wint de onze.'' Verder hekelt hij de pogingen van Amerikaanse topmannen om hun geschonden imago als gevolg van de hoge beloningen op te poetsen. Buffett vindt dat de resultaten van ingezette hervormingen niet bemoedigend zijn en hij legt de schuld vooral bij de commissarissen die de hoge salariseisen accepteren.