Beurzen starten week met winst

Net als op de andere effectenbeurzen in Europa was de stemming in Amsterdam vanochtend positief. De AEX-index stond tegen het middaguur 0,3 procent hoger op 361,13 punten. Grootste stijger was ABN Amro waarvan het aandeel met 1,6 procent aan waarde won tot 18,85 euro. De bank lijkt te profiteren van de aanhoudende speculaties over overnames. Dat twee hoge functionarissen (hoofd wereldwijde research en hoofd aandelenhandel) op instigatie van de bank zijn vertrokken, kon de beleggers blijkbaar niet beroeren.

Het aandeel Koninklijke Olie, waar de wonden nog worden gelikt als gevolg van de machtsverschuiving in de top vorige week, steeg eveneens: met 1 procent tot 40,76 euro. Het energieconcern wilde vanochtend niet ingaan op het nieuws uit the Wall Street Journal dat de verkeerde inschattingen van de oliereserves intern al twee jaar bekend waren.

Ook de graadmeters van de beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden op winst. De CAC-40 (Parijs) en de DAX (Frankfurt) wonnen rond 0,4 procent, de FTSE steeg 0,2 procent.

Beleggers in Amsterdam reageerden vanochtend positief op het nieuws dat Ahold uiteindelijk toch zaken heeft kunnen doen met de Chileense detaillist Cencosud over de verkoop van zijn Argentijnse dochter Disco. Het geplaagde supermarktconcern werd 0,4 procent duurder op 7,42 euro. Naar verwachting zullen de Chilenen eind dit jaar de Disco-aandelen overnemen voor een kleine 315 miljoen dollar en dat is meer dan analisten verwachtten.

Onder de lokale fondsen sprong Draka eruit. De kabelproducent boekte een koerswinst van ruim 6,5 procent op 17,62 euro. De maandag gepubliceerde jaarcijfers waren beter dan verwacht. De Midkap-index klom 0,2 procent en noteerde 401,25 punten.

De euro bleef met 1,2375 dollar dicht bij de waarde die vrijdag aan het eind van de handelsdag in Amsterdam werd bereikt (1,2360 dollar). Ten opzichte van de dollar schoot de Europese munt toen hard omhoog. De tegenvallende cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceerde, maakten de dollar vrijdag ruim 2,5 cent goedkoper.

Philips werd 0,6 procent duurder op 25,13 euro per aandeel. Het elektronicaconcern leek te profiteren van onbevestigde berichten dat de joint venture LG Philips LCD op korte termijn naar de beurs gaat.