Aanhang Leefbaar Rotterdam slinkt

Als er nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden in Rotterdam, zou de partij Leefbaar Rotterdam tweederde van haar aanhang kwijtraken. De PvdA zou in omvang bijna verdubbelen.

Dat komt naar voren uit een enquête van onderzoeksbureau Interview/NSS in opdracht van het Rotterdams Dagblad, precies twee jaar na de verkiezingsoverwinning van Pim Fortuyn in Rotterdam. Op 6 maart 2002 behaalde Leefbaar Rotterdam in één klap 17 (van de 45) raadszetels. De PvdA ging terug van 15 naar 11 zetels. Nu zou Leefbaar Rotterdam uitkomen op 5 zetels. De PvdA zou er 19 halen.

Fractieleider Ronald Sørensen van Leefbaar Rotterdam reageerde ,,diep teleurgesteld'' op de uitkomst van de enquête. ,,Waarom kunnen mensen niet zien hoeveel werk we al hebben verzet?''

Hij zei verder de winst van de PvdA ,,schokkend'' te vinden. Volgens hem is de PvdA ,,geen steek'' veranderd sinds de partij de macht verloor. Sørensen: ,,Ze hebben nooit een constructieve bijdrage en als ze al met een plan komen, jatten ze het uit onze Leidraad.''

Na de verkiezingsoverwinning van Pim Fortuyn in 2002 kreeg Rotterdam een college van Leefbaar Rotterdam, CDA (5 raadszetels) en VVD (4 zetels). Dit college staat een zero tolerance-beleid voor dat moet leiden tot een veiliger, minder verloederde stad. Ook probeert het college de komst van kansarme allochtone nieuwkomers af te remmen. Het college heeft het beleid samengevat in targets, doelstellingen die per jaar moeten worden gehaald.

Sinds het aantreden van het nieuwe college hebben zich na ruzies vier leden van Leefbaar Rotterdam afgescheiden. Hierdoor ontbeert het college een meerderheid in de raad.

Van de drie wethouders namens Leefbaar Rotterdam is wethouder De Faria (Veiligheid) onlangs door haar eigen partij gedwongen af te treden. Haar werd verweten onvoldoende spraakmakend op het gebied van veiligheid te zijn. Eén dezer dagen moet bekend worden wie haar opvolgt.

Leefbaar Rotterdam zegt naar aanleiding van de enquête meer naar buiten te willen treden met de resultaten van het collegebeleid. Over deze resultaten zijn veel kiezers volgens de enquête wel tevreden.