Woonboten zien er vaak uit als grote schoenendozen

Het artikel van Arjen Schreuder over de problematiek van de woonboten in de Vecht is enigszins eenzijdig (NRC Handelsblad, 27 februari). De bijgevoegde foto verdoezelt het feit dat de meeste woonboten niet fraai ogen. De eigenaars zijn gebonden aan maximum maten en neigen er vrijwel zonder uitzondering toe om die maten ook maximaal te benutten wat resulteert in grote schoenendozen.

Waar zij zijn toegestaan vormen zij lange linten langs de oevers met schuttingen en heggen op de wal om meer privacy te verkrijgen. Zodoende kunnen veel wandelaars en fietsers langs de Vecht, recreanten uit de wijde omgeving, op die plaatsen niets van het water zien. Rietkragen zijn daar verdwenen en dus ook de vogels. Ook voor de zeer velen die op het water van de natuur willen genieten, zijn die woonbootlinten niet aantrekkelijk. Daarom willen de provincies en het waterschap AGV de wat uit de hand gelopen situatie verbeteren. De meest elegante methode daarvoor is uitkopen, zoals de gemeente Maarssen doet.